Home / Vijesti / BiH / USPOSTAVA JEDINSTVENOG REGISTRA RAČUNA POSLOVNIH SUBJEKATA FINANSIJSKO- INFORMATIČKE AGENCIJE FBIH (FIA)

USPOSTAVA JEDINSTVENOG REGISTRA RAČUNA POSLOVNIH SUBJEKATA FINANSIJSKO- INFORMATIČKE AGENCIJE FBIH (FIA)

U srijedu, 21.11.2018. godine promovisani su rezultati uspostave Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Federaciji FBiH.  Prisutnima se obratio direktor misije USAID-a, gosp. Peter Duffy, ministrica finansija, gđa Jelka Milićević i direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA), gosp. Esad Mahmutović. Među prisutnima su bili i Premijer Vlade FBiH,Fadil Novalić, te predstavnici Visokog sudskog vijeća.

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata Federacije BiH počeo je sa radom juna 2017. godine. Ovaj registar sadrži svevrste bankovnih račune poslovnih subjekata koji su registrovani i koji posluju u FBiH. Sve ovlaštene institucije, uključujući banke, Poreznu upravu FBIH, sudove i Uprava za indirektno oporezivanje imaju elektronski pristup svim računima poslovnih subjekata u realnom vremenu.

Ovaj sistem je smješten u Finansijsko-informatičkoj agenciji(FIA). USAID je kroz Projekat reforme fiskalnog sektora (FAR) u saradnji sa FIA razvio i implementirao softversko rješenje za Jedinstveni registar računa, te donirao i potrebni hardver na kome je smješten registar podataka.

Ovaj registar je ključni zahtjev Zakona o unutarnjem platnom prometu FBiH iz 2015. godine, koji nalaže da sve banke koje posluju u FBiH moraju dostaviti podatke o svim bankovnim računima Finansijsko-informatičkoj agenciji, što predstavlja značajan iskorak ka unaprjeđenju naplate javnih prihoda.

Uspostava i korištenje Jedinstvenog registra će pomoći i u borbi protiv porezne utaje, te predstavlja jasan i značajan korak u borbi protiv korupcije. Ovo će, također, uspostaviti pravičnije poslovno okruženje za one poslovne subjekte koji redovno plaćaju poreze i izvršavaju svoje obaveze po osnovu javnih prihoda.

Na dan puštanja u rad, registar je sadržavao podatke svih postojećih bankovnih računa u FBiH – ukupno više od 201.000 računa za više od 103.000 poslovnih subjekata u 19 banaka koje trenutno posluju u FBiH.  U tom trenutku 1.936 poslovnih subjekata je imalo dva ili više glavnih bankovnih računa, a24.600 poslovna subjekta nisu odredili svoje glavne bankovneračun. Danas, nijedan poslovni subjekt ne posjeduje dva ili više bankovnih računa, a oko 500 poslovnih subjekata još uvijek nisu odredili svoje glavne bankovne račune.

Događaj su organizovali USAID-ov Projekat reforme fiskalnogsektora i Finansijsko-informatička agencija (FIA) FBiH.

Što se tiče zakonskih regulativa pročitajte ispod!!

1) Zakon o unutarnjem platnom prometu FBiH je stupio na snagu 2015. godine. Njime je Finansijsko-informatička agencija (FIA) zadužena za vođenje registra računa poslovnih subjekata u FBiH.

2) Zahvaljujući tehničkoj pomoći i podršci USAID-a, uspostavljen je Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata čime je omogućena implementacija Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

3) Šta to znači? To znači da se bankovni računi svih poslovnih subjekata u FBiH sada nalaze u jednoj instituciji na nivou FBiH. Od dana puštanja u rad osim Porezne uprave FBiH, sudova i drugi korisnici su dobili pristup ovim informacijama, uključujući poslovne subjekte i fizička lica.

4) Ovo će poslovnim subjektima koji ne poštuju zakon otežati izbjegavanje plaćanja poreza i drugih obaveza po osnovu javnih prihoda, što je jasan i značajan korak u borbi protiv korupcije. Ovim se također kreira poštenije poslovno okruženje za one poslovne subjekte i poslovne subjekte koji plaćaju poreze i izvršavaju svoje obaveze po osnovu javnih prihoda.
USAID’s Fiscal Sector Reform Activity in Bosnia and Herzegovina/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)