Home / Vijesti / BiH / KOMPLIKACIJE, VAUČERI, KREDITNE KARTICE: Ovo morate znati ukoliko želite voziti „Dodikovim“ autoputem

KOMPLIKACIJE, VAUČERI, KREDITNE KARTICE: Ovo morate znati ukoliko želite voziti „Dodikovim“ autoputem

Još šest dana je na snazi aktuelni cjenovnik za plaćanje putarina na autoputu Banjaluka – Doboj u otvorenom sistemu naplate, a od ponedjeljka „Autoputevi RS“ počinju da naplaćuju putarinu po osnovu prijeđenih kilometara

Nešto manje od 10 feninga iznosi jedan prijeđeni kilometar, a cijela dionica košta 7 konvertibilnih maraka za vožnju automobilom.

Nakon što je Vlada RS usvojila Uredbu o visini naplate putarine, u javnosti je ostalo nejasno koliko će zapravo koštati kompletna vožnja od Banjaluke do Doboja, budući da se jednim dijelom koristi dionica autoputa Banjaluka – Gradiška na kojoj se plaća putarina od 2,5 marke (otvoreni sistem naplate). Tom računicom je ispalo da će vožnja zapravo da košta 9,5 maraka.

Sistem će funkcionisati na sljedeći način: u Jakupovcima, na autoputu Banjaluka – Gradiška, plaća se 2,5 KM za šta se uz račun dobije i vaučer. U Mahovljanima, nakon silaska na autoput do Doboja, uzima se magnetna kartica.

Onaj ko izlazi u Laktašima ili u Drugovićima, na naplanoj kućici pokazuje vaučer i ne plaća više ništa. Ali, ako izlazi u Prnjavoru, pokazuje vaučer i doplaćuje još 1,5 KM (vožnja do Prnjavora je ukupno četiri KM). Onaj ko izlazi na posljednjoj naplatnoj kućici, u Kladarima, pokazuje vaučer i plaća još 4,5 KM (ukupna putarina je 7 KM).

Ono što je bitno naglasiti jeste da će trajanje vaučera biti ograničeno na optimalno vrijeme koliko vozaču treba da dođe do Doboja od Jakupovaca, uz poštovanje ograničenja brzine.

U suprotnom smjeru, uzima se magnetna kartica na naplatnoj kućici tamo gdje se ulazi na autoput. Ako se ide za Banjaluku, u Jakupovcima će platiti tačno 7 maraka, odnosno neće plaćati dodatnih 2,5 KM za vožnju po dijelu autoputa Gradiška – Banjaluka.

Ovakav sistem biće na snazi dok se ne završi zatvoreni sistem naplate i na autoputu Banjaluka – Gradiška, koji se predviđa za ljeto naredne godine.

 

(SB / Srpskainfo/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)