Home / Vijesti / BiH / Đukanović: Bosna je prijetnja za Balkan, šta je tu novo?

Đukanović: Bosna je prijetnja za Balkan, šta je tu novo?

Đukanović: Nefunkcionalna Bosna i Hercegovina je prijetnja za BalkanPrije 2h
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za francuski Le Figaro komentarisao je stanje na Balkanu, a dotakao se i Bosne i Hercegovine

Na pitanje o glavnim prijetnjama za mir i stabilnost za zapadni Balkan, Đukanović je naveo i “nefunkcionalnu Bosnu i Hercegovinu”.

“Napredak je doveden u pitanje u cijelom regionu. Ja to objašnjavam dvjema glavnim okolnostima. Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u historiji uvijek korišteni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paraliziranu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina”, komentarisao je predsjednik Crne Gore.

Tvrdi i da je nestabilnost pojačana pogoršanjem odnosa između Hrvatske i Srbije, te osporavanjem nezavisnosti Crne Gore.

Đukanović se osvrnuo i na uticaje Rusije i Turske na zemlje Balkana.

“Osnovni problem je nedostatak entuzijazma u EU u odnosu na nas. Ta nezainteresiranost podstiče treće zemlje da se angažiraju na Balkanu. Rusija i Turska, koje se smatraju važnim međunarodnim faktorima, u tome nalaze svoj interes. Samo aktivnija Evropa može spriječiti da Balkan ne padne pod njihov utjecaj”, zaključio je Đukanović.

Cik/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)