Home / Vijesti / BiH / OPREZ, SLUŽE VAM BOLEST U TANJIRU: Svako treće kontrolisano jelo u RESTORANIMA PUNO BAKTERIJA

OPREZ, SLUŽE VAM BOLEST U TANJIRU: Svako treće kontrolisano jelo u RESTORANIMA PUNO BAKTERIJA

Za devet mjeseci ove godine u pekarama, roštiljnicama, pekotekama, picerijama, restoranima, prodavnicama u Srpskoj, obavljeno je 1.030 kontrola. U 428 slučajeva utvrđeni su propusti kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, pohađanje dodatnih edukacija o higijeni, vođenje evidencija i drugo.

Od preko 70 gotovih jela koja su u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske nedavno kontrolisali inspektori, u trećini je utvrđeno prisustvo enterobakterija.

Ovom prilikom, uzorkovane su različite vrste jela, kao što su kolači, mesna jela, salate, cijeđeni sokovi, čorbe, a namirnice u kojima se ustanovi prisustvo enterobakterija smatraju se zdravstveno naispravnim.

Tačnije, prisustvo ovih bakterija u namirnicama pokazatelj je fekalnog zagađenja, odnosno nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i manipulacije hranom.

Pomenuta kontrola nedvosmisleno je potvrdila da pojedini restorani, poslastičarnice, pekare, roštiljnice, picerije, moraju i više i bolje raditi na edukaciji radi sticanja znanja o propisima i preporukama u oblasti higijene.

Kontrole širom Srpske

U Inspektoratu Republike Srpske kažu za Srpskainfo da je republička inspekcija za hranu u proteklom periodu uzorkovala pomenuta jela, koja se poslužuju u ugostiteljskim objektima, a za potrebe laboratorijskog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti.

– Na osnovu laboratorijskih analiza, u 30 odsto ispitivanih uzoraka utvrđeno je povećano prisustvo mikroorganizama, kao što je enterobakterija, iznad granica dozvoljenih smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima o hrani. S obzirom na utvrđenu  vrstu mikroorganizama, riječ je o neadekvatnoj manipulaciji hranom, neadekvatnim higijenskim uslovima prostora ili opreme koji služe za pripremu hrane, kao i higijenskom statusu lica koja rukuju hranom – kaže za Srpskainfo portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

alt

Foto Srna

Dušanka Makivić

Prema njenim riječima, kontrolom su obuhvaćeni objekti širom  Srpske – u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Derventi, Modriči, Trebinju, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima.

alt

– U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti inspektori su naredili da se dezinfikuju radne površine, uređaji i oprema, koji se koristi za pripremu hrane. Nakon toga će uslijediti nove kontrole – poručuje Makivićeva.

Edukacija

Dodaje da su u ugostiteljskim objektima negodovali zbog pravilnika po kojem radnici moraju periodično pohađati edukaciju o higijenskim mjerama.

– Međutim, s obzirom na rezultate laboratorijskih analiza, evidentno je da kontinuirano moraju raditi na edukaciji radi sticanja znanja o propisima i preporukama u oblasti higijene životne i radne sredine, higijene hrane i  ishrane, lične higijene i drugim principima dobre proizvođačke i higijenske prakse – naglašava Makivićeva.

Podsjetimo, pomenutu edukaciju, koja se provodi svake četiri godine s ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, poslodavci ocjenjuju  bespotrebnom. Nedavno su poručili da se na obuci uči kako se brišu ruke i osnovna higijenska pravila, odnosno da radnici, kako su naglasili, svake četiri godine uče isto.

Ova obuka je, između ostalog, obavezna za lica zaposlena u proizvodnji, preradi i prometu hranom, navodi se u Pravilniku o sadržaju i načinu sprovođenja posebne edukacije. U ovom pravilniku stoji da posebna edukacija, poznatija kao higijenski minimum, po osnovnom programu traje do pet, a po proširenom programu do deset radnih dana.

Izdata 132 prekršajna naloga

Za devet mjeseci ove godine u pekarama, roštiljnicama, pekotekama, picerijama, restoranima, prodavnicama u Srpskoj, obavljeno je 1.030 kontrola. U 428 slučajeva utvrđeni su propusti kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, pohađanje dodatnih edukacija o higijeni, vođenje evidencija i drugo.

S ciljem otklanjanja propusta izrečeno je 414 upravnih mjera. Izdata su 132 prekršajna naloga u vrijednosti od 112.700 KM, saopštili su iz Inspektorata RS.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)