Home / Vijesti / BiH / Saznajte koje kovanice i novčanice KM se najviše falsifikuju

Saznajte koje kovanice i novčanice KM se najviše falsifikuju

Kovanica u apoenu od jedne KM je najkrivotvorenija ove godine, a kada je riječ o novčanicama, na vrhu je ubjedljivo apoen od 100 KM.

Potvrdili su to iz Centralne banke BiH, odakle su precizirali da je, od svih evidentiranih lažnih kovanica, u čak 94 odsto slučajeva riječ o onoj od jedne KM.

“Kada su u pitanju krivotvorene novčanice KM, tijekom ove godine, najviše je registrirano krivotvorina u apoenu 100 KM (39 odsto), 20 KM (28 odsto) i 50 KM (27 odsto)”, rekli su iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke BiH kažu da, od svih falisifikata koji se zatiču u BiH, prednjači domaća valuta.

Od stranih valuta, kako navode, najviše se krivotvore evri i dolari, ali u većim apoenima.

Oni koji s novcem, tokom posla, najviše rade, kažu da paze čime im se robe i usluge plaćaju.

“Ako se dešava da neko plaća falsifikovanim novcem, onda je to najprije u noćnim klubovima, gdje konobari nemaju vremena da provjeravaju. U dnevnim ugostiteljskim lokalima to je svedeno na minimum” izjavio je za “Nezavisne” Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS.

On dodaje i to kako ljudi koji su dugo godina u ugostiteljskom poslu lako prepoznaju lažne novčanice, ali i kako su u brzoj naplati mogući propusti kod onih koji rade noću, kao što su restorani brze hrane.

Sa krivotvorenim novcem se, kako ističe, posljednjih godinu i po nije susretao Neđo Mušić, član Asocijacije  samostalnih trgovina regije Banjaluka, koji je za “Nezavisne” izjavio da smatra da lažnih novčanica u opticaju danas ima manje nego, recimo, prije pet godina.

“Novac uvijek kontrolišem, a kad ga predajem u banku i oni vrše novu provjeru pa je zaista sve uredu”, rekao je Mušić./NN/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini

U mjesecu svibnju, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), evidentirano je 14 …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)