Home / Vijesti / BiH / Ponovo zaustavljen i blokiran „TALGO- voz“ u Bihaću

Ponovo zaustavljen i blokiran „TALGO- voz“ u Bihaću

Pismo PR službe JP Željeznice FBiH prenosimo u cjelosti

„Dana 09.11. 2018. godine došlo je ponovo do nezakonitog zarobljavanja „BH voza“ -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać Sarajevo.

Prema navodima policije, riječ je o 146 migranata. Međutim, onemogućeno je putovanje i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama, da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo. O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obaviještene.

Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK. Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu „BH voza“ u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo.

Napominjemo da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a  i ostale nadležne organe  i institucije i to:

– „Sigurnosni aspekti migrantske krize, zahtjev za pojačano prisustvo policije i osiguranje unutrašnjeg reda sigurnosti vozova i infrastrukture ŽFBiH“ od 26. 06. 2018. godine;

– „Narušavanje sigurnosnih uslova i rizici migrantske krize, efekti na održavanje unutrašnjeg reda sigurnosti vozova i infrastrukture ŽFBiH“ od 25. 09. 2018. godine.

– „Vanredni događaj zbog nasilnog prekida putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo“ od 24.10.2018. godine.

 

(SB/PR JP Željeznice FBiH/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)