Home / Vijesti / BiH / Evo kada pomičemo kazaljke i spavamo sat duže prelazimo na zimsko računanje vremena

Evo kada pomičemo kazaljke i spavamo sat duže prelazimo na zimsko računanje vremena

Kako je Europska unija nedavno ukinula polusezonsko pomicanje sata, zemlje koje će se odlučiti za ljetno računanje vremena kazaljke će zadnji put pomaknuti u martu 2019. godine.

U nedjelju, 28. oktobra, u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag.

Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata ujutro računa kao 2 sata.

Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u martu iduće godine.

Podsjećamo, Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pripremio je prijedlog Zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini i u proceduri je pribavljanje mišljenja relevantnih institucija nakon čega će tako kompletiran materijal biti upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ovim prijedlogom Zakona se definiše zvanično vrijeme u Bosni i Hercegovini, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenja vremena u komercijalne svrhe.

Kada je u pitanju odluka EU o ukidanju računanja ljetnog i zimskog vremena, Bosna i Hercegovina će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, te će i ovaj Zakon biti usklađen sa tim odredbama”, rekao je  Zijad Džemić, direktor Istituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine./radiosarajevo/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)