Home / Ličnosti / Sergej Lavrov .hoće li Nato biti mudar da spriječi Treći svjetski rat

Sergej Lavrov .hoće li Nato biti mudar da spriječi Treći svjetski rat

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nada se da će “NATO biti dovoljno mudar i spriječiti rat širokih razmjera”, ali je upozorio da je “opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga s Rusijom”.

On je to rekao u intervjuu za RT France, Paris Match i Figaro, odgovarajući na pitanje predstavljaju li vježbe NATO-a u Evropi prijetnju trećim svjetskim ratom.

– Vjerujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo vrlo zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a – istaknuo je šef ruske diplomatije, prenose ruski mediji.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Vijeća NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a bili su spremni samo za razgovore o Ukrajini.

– Pokušavam ostati u granicama pristojnosti. Čine se pokušaji da se Vijeće NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe. To je, također, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika – rekao je Lavrov.

Naveo je i da su gotovo svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Evropi Curtisa Scaparrottija nisu dovoljni da se eliminiraju rastući rizici od nenamjernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog s Moskvom vuče korijene iz utjecaja Washingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

– Jasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD-a. Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih dužnosnika –  zaključio je Lavrov, prenosi Al Jazeera.

(Vijesti.ba / FENA/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)