Home / Vijesti / BiH / DODIKOVA OSVETA PAVIĆU: Vlada RS rudnik Ljubija predaje Evgeniju Zotovu

DODIKOVA OSVETA PAVIĆU: Vlada RS rudnik Ljubija predaje Evgeniju Zotovu

Krajem prošle godine Vlada RS je donijela odluku da rudnik „Ljubija“ više nije strateško preduzeće; to je praktično značilo da se „Ljubija“ od tog momenta može privatizovati bez saglasnosti Narodne skupštine RS

Milorad Dodik već je krenuo u obračun s Markom Pavićem i to tamo gdje je lider DNS-a najosjetljiviji, oko Rudnika željezne rude „Ljubija“.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da započne s procedurom prodaje Rudnika „Ljubija“ u Prijedoru.

“Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS, kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR ‘Ljubija’ A.D. Prijedor”, navedeno je u Vladinoj odluci.

Ni riječi o tome da li su ministri iz DNS-a bili protiv. Prema saznanjima Žurnala, jesu, glasali su protiv te odluke.

Pavić je prethodnih godina vodio borbu sa Dodikom i liderom socijalista Petrom Đokićem, koji su namjerili da državni kapital „Ljubije“ prodaju firmi „Israeli Investment Group“, čiji je direktor kontroverzni biznismen Evgenij Zotov.

DNS je čvrsto stajao iza stava da RS ostane vlasnik državnog kapitala ili da se nađe kredibilniji kupac, koji bi imao slične reference kao trenutni suvlasnik „Arcelor Mittal“ koji rudom snabdjeva željezaru u Zenici.

Dodik je čekao da prođu izbori, a onda naredio da se donese odluka o prodaji „Ljubije“. Odlukom o prodaji „Ljubije“ samo par dana nakon izbora, Dodik se sveti Paviću, jer su neki od viđenijih DNS-ovaca lobirali u svojim izbornim bazama da ne glasaju za Dodika i Željku Cvijanović. Što se i desilo.

Pavić je poslije izbora zatražio da se poštuje predizborni sporazum i da DNS-u pripadne mjesto premijera,

na šta je Dodik lakonski odgovorio da su to puste želje i da će mjesto premijera biti SNSD-ovo.

Krajem prošle godine Vlada RS je donijela odluku da rudnik „Ljubija“ više nije strateško preduzeće. To je praktično značilo da se „Ljubija“ od tog momenta može privatizovati bez saglasnosti Narodne skupštine RS, odnosno akcije “Ljubije” prodavaće se na berzi. Tako je otvoren put firmi “Israeli Investment Group”, kontroverznog biznismena Evgenija Zotova.

Sredinom maja prošle godine Narodna skupština RS nije prihvatila Vladin prijedlog da se akcije državnog kapitala “Ljubije” prodaju firmi Evgenija Zotova za 92 miliona maraka. Protiv Vladinog prijedloga bili su poslanici opozicionog Saveza za promjene, koalicije “Domovina” i Pavićevog DNS-a.

Od tada, ispod radara, konstantno je trajao „rat“ između Dodika i Pavića, jer je lider DNS-a pomrsio račune predsjedniku RS i lideru SNSD-a koji je Rusima dao obećanje da će “Ljubiju” prodati Zotovu, čime bi to preduzeće izvukao iz ruku Zapada i stavio ga pod ruski uticaj. “Ljubija” u tihom geopolitičkom sukobu Zapada i Rusije za potonje ima strateški značaj.

 

(Žurnal/PD.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)