Home / Vijesti / BiH / Skopljaković pozvao Wigemarka: Napravite evropsku crnu listu po uzoru na SAD

Skopljaković pozvao Wigemarka: Napravite evropsku crnu listu po uzoru na SAD

Predsjednik Hrvatske stranke BIH i nositelj liste za Parlament FBiH Božo Skopljaković pozvao je specijalnoga predstavnika EU u BiH Lars Gunnar Wigermarka da službeno predloži čelnicima EU da naprave europsku tzv. crnu listu za BiH po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Smatram, a cijenim da dijelim mišljenje većega dijela javnosti u BiH, da bi ta lista kao prvo bila podugačka i sigurno bi imala briljantne efekte. Svima je ovdje, pa i u Briselu, jako dobro poznato da je BiH po korupciji na vrhu europske liste zemalja i ta je bolest postala najveće zlo u državi. Tu malignu klicu su posijali pojedini najviši stranački i državni dužnosnici, koji su se naglo abnormalno obogatili, a svoju su imovinu dobrim dijelom pokupovali ili prenijeli u neke zemlje EU ili u države koje su na pragu članstva u europskoj obitelji”, istakao je Skopljaković.

Kako je u saopštenju za javnost naveo, korupcija je u BiH, nažalost, postala stil življenja, ništa se ne može postići bez podmićivanja i veza. Korupcija i kriminal su, dodao je, državu opustošili za nekoliko milijardi maraka, a veliki dio je završio na računima vlastodržaca i cijele lepeze dužnosnika.

“Kada bi Unija objavila tu „crnu listu“ sa imenima korupcionaša najvišega ranga, zamrznula njihovu imovinu i zabranila ulazak u EU, nedvojbeno je da bi to itekako pozitivno odjeknulo u BiH i imalo učinkovite efekte i poruke. Osobama sa europske crne liste bi na taj način bio skučen prostor za političko djelovanje, jer ne bi mogli putovati u službene i privatne posjete i više se ne bi ponašali osiono, a vjerojatno bi konačno došle i pod udar domaćega pravosuđa. Strah od mogućega gubitka imovine i pokradenoga novca bi nedvojbeno bio taj potrebni preventivni iskorak u sređivanju države i borbi protiv korupcije”, poručio je Skopljaković.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

Banjalučanin zaplivao na novom kružnom toku u naselju Lauš vrijednom 650.000 KM

‘Kružni tok od 650.000 KM, prije sedam dana slikan kao Naomi Campbell, danas potopljen kao …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)