Home / Nauka i Tehnologija / NAPOKON SPREMAN ZA RAT Najopasniji ratni avion na svetu, ruski SU-57, stupa na scenu (VIDEO)

NAPOKON SPREMAN ZA RAT Najopasniji ratni avion na svetu, ruski SU-57, stupa na scenu (VIDEO)

Ruska “korporacija za razvijanje aviona” je izjavila, da će ruska vojska uskoro primiti prvu narudžbinu Su-57 borbenih aviona pete generacije, aviona koji je ranije bio poznat kao PAK FA i T-50.

Izvor u industriji avijacije rekao je “Interfaksu” da se dostava prve narudžbine očekuje krajem 2018. godine. Slična procena vremena dostave je ranije data od strane tadašnjeg komandira ruske vazdušne jedinice, pukovnika Viktora Bondareva.

Prvih devet mašina trenutno prolazi kroz testiranja letova, kako navodi proizvođač. Dok su raniji avioni imali starije „motore prve faze,“ Su-57 je nedavno primio novi motor, razvijen specijalno za borbene avione pete generacije.

U sklopu sa novim Produkt 30 motorom, letelica je uspešno sprovela svoj prvi let 5. decemra. Dok se ne zna mnogo o specifikacijama, Udružena Avijaciona Korporacija je prošle godine izjavila da je to potpuno novi motor, dizajniran od početka.

Su-57 borbeni avion, dizajniran da zameni legendarni Sukoi Su-27 u ofanzivnoj taktičnoj avijaciji, svoj početni let je imao 2010. godine. Procenjuje se da jedan avion vredi oko 50 miliona dolara.

U poređenju sa cenom američkog aviona pete generacije F-35: Lokheed je naveo da do 2019. godine će cena letelica pete generacije biti manja od letelica četvrte generacije. Očekuje se da će F-35A koštati 85 miliona po jedinici, zajedno sa motorom i celokupnim sistemom, što je inflacija pomerena od 75 miliona, kolika je cena bila u decembru 2013.

Novi avioni su već bili uključeni u nekoliko izložbi, uključujući i MAKS 2017 vojne vežbe prošlog jula. Par letelica, tad poznatih kao T-50, je bio u centru pažnje, izvodeći razne impresivne figure. Dezignacija Su-57 je zvanično potvrđena prošlog avgusta.

Letelica uključuje i potpuno novi poravnjivač, sagrađen od kompozitnih materijala, morenog radara i avionike. Nova oprema za letenje omogućava letelici da razmeni informacije u pravom vremenu sa drugim avionima i prizemni komandne jedinice, kao i da sprovede individualne misije, kako navodi Udružena Avijaciona Korporacija.

Avionika pruža visok nivo automatizacije i „intelektualnu podršku“ posadi, pomagajuć pilotima da se usresrede na svoje fizičke mete.
Glavno oružje aviona je skrivenu u unutrašnjosti kako bi pospešilo aerodinamične sposobnosti i smanjili ukrštanje radara. Su-57 takođe može da nosi municiju na spoljašnjosti. Naoružanje aviona takođe uključuje nedavno modernizovan unutrašnji autotop od 30mm i dijapazon modernih raketa.

Balkanspress/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)