Home / EU / EPIDEMIJA “ZOMBIJA”: Jeftina sintetička droga hara Velikom Britanijom, prizori sa ulica su jezivi

EPIDEMIJA “ZOMBIJA”: Jeftina sintetička droga hara Velikom Britanijom, prizori sa ulica su jezivi

Kriza u Britaniji dostiže nivoe epidemije, a pritisak javnosti na policiju i bolničare da “očiste” ulice od “zombija” zavisnih od sintetičke droge “Spice” sve više raste.

Ova droga je jeftina i izaziva veliku zavisnost, pa je došlo do pravog haosa u zatvorima i službama hitne pomoći.

“Spice” se može kupiti za svega pet funti po kesici, a šokantni efekti njene upotrebe upravo se vide na ulicama Velike Britanije, jer konzumenti izgledaju kao “posjednuti”.

Jedan od gradova koji su trenutno zagađeni sintetičkom drogom je Doncaster, a stanovnici kažu da scene na ulicama mogu biti zastrašujuće.

– Viđam to svakog dana. Bio je tu jedan tip sa pjenom u ustima, izgledao je zaposjednuto i vikao je neke besmislice. Dvoje djece je prolazilo sa majkom, jedno se rasplakalo i pitalo da li je to čudovište – rekla je Zara Eliot iz Doncastera.

– Jedan čovjek je postavio mrežu za ležanje između dva drveta. Smotao je džoint i za 20-tak minuta je bio kao zombi. Užasno je, izluđuje nas sve ovdje. Na kraju ga je pojurio neki penzioner – rekao je žitelj Doncastera Jay Pirman.

Stručnjaci kažu da se epidemija “Spicea” proširila sa sjeverozapada zemlje, a sada je prošla kroz centralnu Englesku i ušla u Wales.

Posljednji podaci govore da je 123 ljudi umrlo od sintetičkih droga u Engleskoj i Walesu 2016. godine. Prošlog meseca hospitalizovano je šestoro učenika osnovne škole u Cambridgeshiru koji su konzumirali ovu drogu.

 

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)