Home / Vijesti / BiH / Stotine migranata planinskim stazama pokušavaju iz BiH ući u Hrvatsku

Stotine migranata planinskim stazama pokušavaju iz BiH ući u Hrvatsku

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a USK, nalazi između 3.000 i 3.500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike. Mnogi od njih pokušavaju preći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama Zapadne Evrope, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać registrovali su kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na videosnimku koji su ustupili našem portalu vidljive su ogromne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje preći hrvatsku granicu.

Prema riječima načelnika GSS Bihać Ermina Lipovića, na objavljivanje ovih snimaka odlučili su se zbog ozbiljnosti situacije, posebice zbog dolaska hladnijih dana i zime.

“Zamislite da ovakva grupa migranata dočeka jesen ili zimu u Bihaću i uputi se preko Plješevice na prelazak granice. Mi ćemo prvi imati problema zbog toga, jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava preći granicu. Ovo je samo Plješevica, a šta je sa Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši i tako dalje”, rekao je Lipović za Klix.ba.

On ističe da Gorsku službu spašavanja ne zanima da li je riječ o legalnim ili ilegalnim prelascima granice, već da se radi o ljudskim životima.

“Šta bi bilo kada bi ti ljudi gore izginuli? Vidim neki već komentarišu u smislu zašto stavljamo ove klipove, da pustimo ljude da normalno prelaze. Ovdje nije poenta ilegalnog ili legalnog prelaska granice, već da smo imali već dvije situacije spašavanja migranata na području grada Bihaća. Dakle, migranti se izgube u planini i zovu policiju i Gorsku službu da ih idemo tražiti. Problem može eskalirati dolaskom zime”, ističe načelnik GSS Bihać.

On je rekao da GSS Bihać ima 13 spasilaca, međutim svi su volonteri, a ne uposlenici, kao uostalom i svi pripadnici gorskih službi u BiH.

“Mi očekujemo da nam neko pomogne kako bi mogli osigurati još potrebne opreme kako bi mogli odgovoriti na moguće pozive za pomoć, jer trenutno nemamo dovoljno za ovu vrstu realne moguće opasnosti”, rekao je Lipović.

KLix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)