Home / Ličnosti / DRAMATIČNO UPOZORENJE TURSKOG PREDSJEDNIKA: “Ovo je kritični trenutak, cijeli svijet bi mogao platiti cijenu zbog Idliba…”!

DRAMATIČNO UPOZORENJE TURSKOG PREDSJEDNIKA: “Ovo je kritični trenutak, cijeli svijet bi mogao platiti cijenu zbog Idliba…”!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da bi ofenziva sirijske vojske u regiji Idlib mogla izazvati humanitarne i sigurnosne rizike po Tursku, Europu i šire

Prema njegovim stajalištima, objavljenim u autorskom tekstu u The Wall Street Journalu, “cijeli svijet bi mogao platiti cijenu ako međunarodna zajednica ne poduzme akciju” da spriječi intervenciju u Idlibu.

Prema Erdoganovim rečima, Rusija i Iran su također odgovorni za zaustavljanje humanitarne katastrofe u Idlibu.

Podsjetio je kako je “režim Bashara al-Assada sedam godina namjerno izlagao sirijske građane proizvoljnim uhićenjima, sustavnim mučenjima, pogubljenjima, bombama, kemijskom i konvencionalnom oružjem”.

“Kao rezultat sirijskog građanskog rata, kojeg Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda naziva ‘najgorom katastrofom uzrokovanom ljudskim djelovanjem od Drugog svjetskog rata’, milijuni nevinih ljudi postali su izbjeglice ili su interno raseljeni”, naveo je Erdogan.

Istaknuo je i kako je Turska prihvatila 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, “više od bilo koje druge zemlje na svijetu”, te je “istodobno postala meta terorističkih organizacija tzv. Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Radničke stranke Kurdistana (PKK)”.

Kritični trenutak za Siriju

“Danas se ponovno nalazimo u kritičnom trenutku, jer se Assadov režim, uz pomoć svojih saveznika, priprema za pokretanje masovne ofenzive na Idlib […] Assadov režim nastoji legitimirati svoj napad na terorizam, ali je njegovo rješenje lažno jer će samo stvoriti nova žarišta terorizma i ekstremizma”, upozorio je Erdogan.

Naveo je i kako su u Idlibu prisutne “određene terorističke organizacije, uključujući Hayat Tahrir al-Sham”, te da njihovi ​​borci čine dio stanovništva u Idlibu te pozvao na “sveobuhvatniju međunarodnu protuterorističku operaciju kako bi se uklonili teroristički i ekstremistički elementi u Idlibu”.

“Sve članice međunarodne zajednice moraju shvatiti svoju odgovornost u slučaju napada na Idlib. Posljedice neaktivnosti su ogromne. Ne možemo prepustiti sirijski narod na milost Bashara al-Assada. Svrha ofenzive režima na Idlib zapravo je eliminacija opozicije, a ne stvarna ili učinkovita kampanja protiv terorizma. Napad bi također stvorio ozbiljne humanitarne i sigurnosne rizike za Tursku, ostatak Europe i šire”, ponovio je Erdogan, te prozvao Rusiju i Iran da su također odgovorni za zaustavljanje moguće humanitarne katastrofe.

Danas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji

U međuvremenu je Rusija zatražila izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, te će ona, uz odobrenje SAD-a koji predsjedava tim tijelom, biti i održana danas.

“Imperativ za međunarodnu zajednicu jeste nastavak borbe protiv terorista u Siriji do njihove potpune eliminacije i oslobađanja civilnog stanovništva od jarma terorizma”, istaknuto je u ruskoj misiji pri UN-u.

“Rusija je zatražila otvorenu sjednicu Vijeća sigurnosti, imajući u vidu interes koji je više država članica Vijeća izrazilo za rezultate summita Rusije, Irana i Turske. Naša pozicija polazi od činjenice da je situacija oko Idliba, gdje su koncentrirane ključne snage terorista, u fokusu pažnje”, navedeno je iz misije, a prenose ruski medij.

Bez konkretnih dogovora u UN-u do sada

Predsjednici Rusije, Turske i Irana – Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouani sastali su se prošlog petka u Teheranu kako bi razmotrili situaciju u Siriji.

Nakon sastanka su potvrdili da ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorili su se da zajednički rade na rješavanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.

SAD je potvrdio da će sjednica Vijeća sigurnosti UN-a biti održana danas i bit će otvorena za javnost.

Vijeće sigurnosti UN-a je imao prošloga tjedna više sastanaka o Idlibu na zahtjev SAD-a ili Europske unije, ali bez konkretnog napretka da se zaustavi očekivana vojna ofenziva sirijskih snaga na Idlib.

 

(SB /Agencije/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)