Home / Ličnosti / Đoković osvojio US Open: Sjajnom igrom došao do 14. Grand Slama

Đoković osvojio US Open: Sjajnom igrom došao do 14. Grand Slama

NOVAK ĐOKOVIĆ osvojio je US Open pobjedom u finalu nad Juanom Martinom Del Potrom 6:3, 7:6(4), 6:3 nakon tri sata i 18 minuta igre pred 23,771 gledatelja na Arthur Ashe Stadiumu.

Đokoviću je ovo 14. Grand Slam naslov. Trećim trijumfom na US Openu izjednačio se po broju titula na najvećim turnirima s Peteom Samprasom na trećem mjestu. Ispred njih su samo Nadal s 17 i Federer s 20 Grand Slam trofeja.

Do konačne pobjede u New Yorku došao je preko Fucsovicsa, Sandgrena, Gasketa, Millmana, Nishikorija i u finalu Del Potra.

Prvi set bio je izjednačen do 4:3 za Đokovića. Oba suparnika držala su servis u dijelu meča koji je karakterizirala brza i obostrano napadačka igra. I onda je u osmom gemu Đoković izveo veliki preokret, koji mu je donio prvi set. Del Potro je na svoj servis imao 40:0, ali suparnik mu iz ponora krade poen, nakon čega na svoj servis dolazi do vodstva u setovima.

U drugom setu Đoković je rano brejknuo Del Potra i poveo 3:1. Argentinac je odlično igrao, ali nije mogao ništa protiv dominantnog Srbina, kojem je malo nedostajalo za još jedan brejk, ali se Del Potro poslije duge razmjena udaraca spasio dijagonalom i smanjio na 3:2. Del Potro se zatim u velikom stilu iščupao iz teške situacije. Uzeo je servis Đokoviću i sačuvao svoj za preokret i vodstvo 4:3. Slijedila je velika, iscrpljujuća bitka, a gem koji je trajao čak 20 minuta i sa sedam izjednačenja, pripao je Đokoviću, koji je izjednačio na 4:4. Del Potro je opet poveo, ali Đoković lako poravnava na 5:5. Nakon svega ovoga logično je da je drugi set otišao u dramatični tie-break. Obilježile su ga duge razmjene udaraca i dva preokreta, nakon kojih Đoković osvaja set koji je trajao sat i pol.

Naravno, borbeni Argentinac nije se predavao ni nakon ovako velikog zaostatka, koji je nakon sjajnog početka trećeg seta bio još veći, jer Đoković ga je brejknuo i poveo 3:1. Ali, u petom gemu Del Potro se vraća i zatim izjednačava na 3:3. Đoković je opet poveo 4:3 zahvaljujući prvom servisu, a zatim je iskoristio očiti Del Potrov pad i uzeo mu servis za 5:3, poslije čega je rutinski priveo meč kraju za treći naslov na US Openu i 14. Grand Slam ukupno.

Đoković je tako u najvećem stilu potvrdio da je ovo godina njegovog povratka na svjetski vrh, jer prije dva mjeseca osvojio je i Wimbledon. Trijumfom na US Openu bit će treći tenisač svijeta, iza Nadala i Federera.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)