Home / Vijesti / BiH / GROZNO: Plitvičko jezero koje pliva u fekalijama odgovorni su ogradili žicom, mrežama, trakom koja upozorava na visoki napon te uklonili natpise ekologe o ekocidu

GROZNO: Plitvičko jezero koje pliva u fekalijama odgovorni su ogradili žicom, mrežama, trakom koja upozorava na visoki napon te uklonili natpise ekologe o ekocidu

Prije par dana su po selu Rastovači odgovorni iz NP Plitvička jezera postavili stupove i trake upozorenja sa zabranom prilaza sramotnom 17. jezeru, prepunom fekalija i izmeta kojeg stvara i više od milijun i pol gostiju našeg bisera prirode. Pokušavajući ukloniti tragove nemara, sramote i ekocida navukli su još veći gnjev ekološki osvještenih.

Uz sve to uklonili su i table, znakove i putokaze ekoloških udruga koje već dvije godine upozoravaju na katastrofalnu praksu sabiranja otpadnih voda u vrtači koja je svojim dimenzijama postala konkurent prelijepim 16 jezera. Posebnu su pažnju posvetili vrtači koja služi kao sabirno mjesto većine kanalizacijskih puteva u NP Plitvička jezera. Nevjerojatno je kako upozoravajućim napisima odgovorni obavještavaju namjernike kako je zabranjeno zagađivati prirodu, kako se ne smije bacati otpad u 17. jezero, kako se jezeru ne smije ni priči, a istovremeno i dalje iz brojnih sklepanih kanalizacijskih cijevi, koje spajaju odvratno Crno jezero s vrtačom u Rastovači, putuju sva govna koje proizvedu brojni turisti i ne samo oni!

Samo nekoliko kilometara od 16 svjetskih bisera prirode krša nalazi se “tajnovito” Crno jezero koje je sve veće (0,1 ha) i koje odgovorni pokušavaju uzaludno sakriti od javnosti. Ono je ne samo naša velika sramota, već direktno utječe na vodeni sustav rijeke Une koja izvire samo nekoliko kilometara dalje. Najžalosnije je što Crno jezero dobiva konkurenciju u neposrednoj blizini, jer formirano je još jedno jezero koje je odraz nemarnosti i nebrige spram prirode. Pred točno godinu dana Udruga “Zelene stope” i Romeo Ibrišević, njezin frontmen, čuveni fotografski umjetnik i još još poznatiji ekolog, odlučili su pokrenuti novi projekt čiji je cilj upozoriti na najdrastičnije hrvatske primjere ekocida. Plitvička jezera prva su obilježila i postavila satove koji im otkucavaju vrijeme, nastavi li se i dalje po starome. U međuvremenu na noge se digla i svekolika domaća, ali i svjetska javnost. Njemački mediji zgroženi su praksom izlijevanja izmeta, fekalija, otpadnih voda u samom srcu NP Plitvičkih jezera, u neposrednoj blizini glavnog ulaza. Zbog enormno velikog broja posjetitelja, koji se na godišnjoj razini približava brojci od dva milijuna reagirao je i UNESCO. I dok je bilo za očekivati da će se u ovih zadnjih 365 dana nešto sustavno i suštinski riješti s izlijevanjem govana u umjetno 17. Crno jezero nije se dogodilo ništa, izuzevši ovog jučerašnjeg pokušaja odgovornih da ne dozvole nikome približavanje hrvatskoj i UNESCO-voj sramoti. Ogradili su jezero kako su znali i umijeli, a pri tome su koristili i traku koja upozorava na visoki napon. Uklonili su i brojne natpise koji su progovarali o ljudskoj nebrizi i sramoti odgovornih koji godinama direktno iz hotela te iz većine objekata u NP Plitvička jezera putem nelegalnih i improviziranih kanalizacijskih cijevi odvode fekalije u novo, umjetno i sve veće smrdljivo jezero.

– Poput dječje igre izgledaju naši napori da se na Plitvičkim jezerima, u selu Rastovača, konačno nešto promjeni glede otvorene septičke jame smještene tik do glavnog ulaza u naš najstariji nacionalni park pod zaštitom UNESC-a, govorio Romeo Ibrišević pred gotovo godinu dana.

– U znak protesta mi smo pred godinu dana naše satove (a svi su namješteni na 12 sati i 5 minuta) povješali okolo navedene septičke jame iako unaprijed znamo da će ih „car gospodar“ ionako sve pobacati u bunar. Upravo se to i dogodilo da su odgovorni pokušali sakriti svoje nečuvene manifetluke. Zelene stope i brojni osvješteni mještani i građani Hrvatske im poručuju kako im tako što neće proći.

Nevjerojatno je kako upozoravajućim napisima odgovorni obavještavaju namjernike da je zabranjeno zagađivati prirodu, kako se ne smije bacati otpad u 17. jezero, kako se jezeru ne smije ni priči. Istovremeno i dalje iz brojnih sklepanih kanalizacijskih cijevi, koje spajaju odvratno Crno jezero s vrtačom u Rastovači, putuju sva govna koje proizvedu brojni turisti i ne samo oni!

I više je nego očito kako Plitvička jezera naprosto ne mogu izdržati toliku komercijalizaciju, ali i neodgovornost i nebrigu onih koji su zaduženi za čuvanje naših najvećih vrednota. Romeo Ibrišević i Zelene stope nastavljaju akciju i to istovremeno dok su se odgovorni na čelu s ministrima okupili u Zagrebu na tematskoj konferenciji o prirodnim ljepotama i njihovoj održivosti. Naravno, da o 17. Crnom jezeru, baša kao i o drugim, najmanje njih još 20 tempiranih ekoloških bombi širom naših nacionalnih i parkova prirode, nisu ni riječ rekli.  Na ovakav način sasvim je izvjesno kako novom jezeru na Plitvicama, onom koje nije napravila priroda već ljudska svinjarija, neće ako brzo doći kraj. U septičku jamu veličine manjeg jezera ulijevaju se sve fekalije s Plitvičkih jezera, a njih je iz dana u dan sve više. Formirano je već i jednako odvratno ješ jedno jezere prepuna fekalijama. Najžalosnije je što Crno jezero dobiva konkurenciju u neposrednoj blizini, jer formira se još jedno jezero koje je odraz nemarnosti i nebrige spram prirode. Nažalost, pred koji mjesec otkrivena je još jedna ogromna septička jama koja sve više poprima dimenzije jezera.
I više je nego očito kako Plitvička jezera naprosto ne mogu izdržati toliku komercijalizaciju, ali i neodgovornost i nebrigu onih koji su zaduženi za čuvanje naših najvećih vrednota.

16 poznatih i 2 nepoznata plitvička jezera

Šumovit planinski kraj sjaji i sa 16 jezera različitih veličina, koja vodu dobivaju brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.

Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina.

Novije generacije u velikoj su tajni uspjele napraviti ogroman ekocid. Ponajprije iz plitvičkih hotela, ali i sve dominantnijeg turizma na osobeni hrvatski način otpadne se vode «kanaliziraju» u samo središte Nacionalnog parka. Formirana su već dva jezera prepuna fekalija i drugih otpadnih voda, a sve je još tragičnije jer se nalaze u neposrednoj blizini izvora rijeke Une.

GROZNO: Plitvičko jezero koje pliva u fekalijama odgovorni su jučer ogradili žicom, mrežama, trakom koja upozorava na visoki napon te uklonili natpise ekologe o ekocidu 

Napisao: Sven Stažić

Fotografije: Romeo Ibrišević i Borut Černelić

Startnews.hr/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)