Home / After Work / Ljepota i zdravlje / Hrvatska dobila sredstva iz EU, robot će operisati ljude u Zagrebu

Hrvatska dobila sredstva iz EU, robot će operisati ljude u Zagrebu

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, navodi Hina koja prenosi da bi Hrvatska uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebalo da dobije prvi hirurški robotski sistem u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb.

Agencija navodi da će uz pomoć tog sistema operisati i hirurzi iz drugih bolnica i edukovati se mladi ljekari.

Navodi se da se u KBC Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi na proljeće naredne godine. Robot košta oko dva miliona evra, a prije šest mjeseci sredstva za njegovu nabavku osigurana su iz EU fondova.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i grudnom košu, a vrše se i ginekološke operacije.

Navodi se da je načelnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao takvih operacijama u inostranstvu i nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

“Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta”, rekao je Kaštelan.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)