Home / Ličnosti / Hoće li Trump biti smijenjen: Iako procedura nije komplicirana, to se u historiji nikada nije desilo

Hoće li Trump biti smijenjen: Iako procedura nije komplicirana, to se u historiji nikada nije desilo

Politička bomba koju je bacio Michael Cohen nakon što je priznao da je platio šutnju dviju žena prije predsjedničkih izbora 2016. godine ponovno je raspirila priče o mogućem opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iznenađujuće priznanje dogodilo se istog dana, u utorak, kada je bivši Trumpov šef kampanje Paul Manafort proglašen krivim za porezne i bankarske prevare.

Glasovi o ”impeachmentu” odnosno opozivu predsjednika Trumpa množe se još od optužbe da je lično tražio od direktora FBI-ja James Comeya da obustavi istragu o vezama Michael Flynna s Rusijom. Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn 2017. godine je optužen u istrazi o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore prije dvije godine, nakon što je krajem 2017. priznao krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-ju vezano za razgovor s ruskim ambasadorom. Kohen navodno ima informacije koje bi mogle dokazati Trumpovu rusku vezu i tako mu dobrano zaljuljati predsjedničku stolicu.

Kohenovo priznanje u utorak implicira da je Trump lično upleten u nezakonite radnje. Bivši Trumpov advokat priznao je da je isplatio 130.000 i 150.000 dolara dvjema ženama koje su tvrdile da su bile u vezi s Donaldom Trumpom u zamjenu za njihovu šutnju, i to ”na zahtjev kandidata”. Cilj je bio izbjeći širenje informacija ”koje bi nanijele štetu kandidatu”.

Pravni stručnjaci se spore oko toga u kojem slučaju američki predsjednik može biti procesuiran. No ako mu i ne može biti suđeno, može biti opozvan s funkcije.

Koja je procedura za postupak impeachmenta?

Američki Ustav nudi široku lepezu prestupa koji mogu voditi do opoziva s funkcije: izdaja, podmićivanje ili drugi teški prestupi i prekršaji. Opoziv predsjednika vrsta je zakona koji može predložiti bilo koji član Kongresa kao zadnju mjeru za ”otpuštanje” predsjednika te se može predložiti na stranici državne uprave.

Postupak opoziva ne znači da će u konačnici predsjednik biti opozvan s funkcije. Procedura je praktički slična usvajanju bilo kojeg zakona. Prvo većina u predstavničkom domu Kongresa – 218 od 435 članova – mora prihvatiti članke po kojima se provodi opoziv, a koji su ranije usuglašeni i odobreni na nadležnom odboru. Slijedom toga, trenutni sastav Kongresa ide u prilog Trumpu: republikanci drže 238 mjesta dok demokrati imaju tek 193 mjesta.

Četiri mjesta su prazna. To znači da 25 republikanaca mora promijeniti stranu i biti uvjereno da glasa za opoziv Trumpa, što se čini malo vjerovatnim scenarijem. Ipak, ako bi se pokretanje procesa odgađalo do izbora u novembru i ako tada demokrati preuzmu Kongres, situacija bi se mogla promijeniti, posebno ako se u tom vremenu nastave množiti dokazi i optužbe.

Ako opoziv prođe Kongres, proces ide dalje u Senat, u koji predsjednik ide na svojevrsno saslušanje. U stočlanom Senatu potrebna je dvotrećinska većina da bi se dovršio proces i predsjednik izbacio iz Bijele kuće, što je, također, malo vjerovatno, prenosi Tportal.hr.

U historiji je samo protiv dva predsjednika pokrenut proces opoziva i nijedan nije uspio.

Andrew Johnson je 1868. godine, u vremenu neposredno nakon Američkog građanskog rata, bio prvi američki šef države protiv kojeg je pokrenut opoziv. Stavljalo mu se na teret da je pokušao smijeniti Edeina Stantona, državnog tajnika za rat, bez prethodne dozvole Kongresa. Opoziv je prošao u Senat te je nedostajao tek jedan glas da se smijeni. Drugi je bio, naravno, Bill Clinton, a nakon skandala vezanog uz Monicu Lewinsky optužen je zbog krivokletstva i ometanja pravde. Pred Senatom je oslobođen optužbi i nastavio je voditi zemlju. Richard Nixon bio je jedini američki predsjednik koji je u historiji podnio ostavku. Da to nije napravio, svi vjeruju da bi zbog svoje uloge u skandalu ”Watergate” bio opozvan.

Ako Trump bude opozvan i uklonjen s funkcije, dužnost predsjednika će do idućih izbora preuzeti potpredsjednik Mike Pence.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)