Home / Vijesti / BiH / POLITIČKA DIVERZIJA: MUP RS-a trvdi da je dvojno državljanstvo s Hrvatskom ilegalno!

POLITIČKA DIVERZIJA: MUP RS-a trvdi da je dvojno državljanstvo s Hrvatskom ilegalno!

kako pišu Nezavisne novine u odgovorima na evropski upitnik data su dva potpuno različita odgovora na pitanje ima li BiH sa Hrvatskom bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Naime, na nekoliko mjesta institucije BiH su odgovorile da sporazum postoji, dok je u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijumima odgovoreno da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Da konfuzija bude veća, u tom odgovoru, koji je dao MUP RS,  tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravni osnov. Drugim riječima, tvrdi se da svi državljani BiH s hrvatskim državljanstvom taj status imaju ilegalno, odnosno protivzakonito.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH decidno tvrde da BiH i Hrvatska imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007, a ratificiran u Predsjedništvu BiH 2011. u mandatu Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. Tvrde i da građani BiH s dvojnim državljanstvom ne treba da strahuju za svoj pravni status.

Na pitanje kako je onda mogao ovakav odgovor otići u Brisel, pravdaju se da taj odgovor nisu ni vidjeli kada je upitnik poslan jer su oni bili zaduženi u radnim grupama za druga poglavlja, a da poglavlje 23 o političkim kriterijumima nisu pokrivali. Oni tvrde da je takav odgovor stigao iz MUP-a RS.

“Zašto su oni to napisali – mi to zaista ne znamo. Možda su se zbunili, možda su imali neke primjedbe ili imaju neko mišljenje s kojim mi nismo upoznati. Najbolje bi bilo da njih pitate i da vam objasne šta ih je motivisalo da daju ovakav odgovor”, rekli su u državom Ministarstvu.

Iako su se novinari Nezavisnih obratili i MUP-u RS s molbom da pojasne šta su time mislili, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nisu poslali odgovor, pravdajući se sezonom godišnjih odmora.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)