Home / EU / HRVATSKA POLICIJA TUČE MIGRANTE I TIME KRŠI ZAKON

HRVATSKA POLICIJA TUČE MIGRANTE I TIME KRŠI ZAKON

Hrvatska se opet suočava s izbjegličkom krizom, tim emocionalno nabijenim opisom jedne masovne ljudske i političke tragedije, sada kroz članak u Guardianu u kojemu se tvrdi kako hrvatska policija tuče izbjeglice, odnosno migrante, i onemogućuje im da iskoriste svoje pravo na traženje azila, piše kolumista Idexa hr, Gordan Duhaček.

Dio reakcije hrvatske javnosti može se iščitati i po društvenim mrežama i komentarima članaka na portalima.

U njima se može lako primijetiti glasna frakcija koja ostavlja ponekad i slične ili kopipejstane komentare, negativno intonirane i pune uvreda za izbjeglice te s raznim često izmišljenim podacima i napuhanim pričama kao dokazima da su izbjeglice najveća ugroza ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu.

“A pogledajte to smeće oko njih. Gdje god su se pojavili iza sebe su ostavili deponiju. Ako ne želite dočekat ono što se sada događa u Švedskoj, pustite policiju da radi svoj poso.”

“Iz osobnog iskustva i prve ruke znam da lažu čim zinu, a i Guardian je inače vjerodostojan ko kurva kad kaže da je nevina… Tu su svi jadni i nevini, a onda po Europi od Švedske pa do Španjolske divljaju, napadaju domaće, razbijaju i pale aute i trgovine, pljačkaju, kradu, siluju…”

“Kako ne vjerovati migrantima i Sorosevim udrugama, pa oni samo napadaju graničnu policiju nožem, dižu se u zrak po EU, siluju sve žensko iznad 4 god. starosti, bacaju kiselinu u lice, zalijeću se kamionima na prolaznike, služili vojsku u ISIL-u, pale aute, ubijaju kršćane…“

“Izbjeglice kao dio šireg zlog plana za transformaciju Europe i nestanak nacija”

U komentarima naoko različitih ljudi, odnosno profila na internetu primjećuje se isti narativ, koji zapravo nije originalni hrvatski proizvod, nego je refren koji ksenofobne političke snage i njihovi podržavatelji online ponavljaju već godinama u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj itd. To je standardna alt-right argumentacija protiv izbjeglice koje su zapravo dio šireg zlog plana za transformaciju Europe i nestanak nacija.

Za razliku od dolaska izbjeglica u tranzitu za Njemačku krajem 2015. godine, kada su Hrvati većinom bili pozitivno raspoloženi prema humanoj politici vlade Zorana Milanovića i nije bilo glasne opozicije koja bi i rasistički napadala izbjeglice, danas se situacija promijenila te na zapadu BiH imamo sve više izbjeglica koje žele ući u Hrvatsku kao u Europsku uniju.

Sada imamo i u online javnosti prisutnu glasnu frakciju koja u hrvatsku javnost upumpava uobičajenu ksenofobnu retoriku alt-righta, što ne znači da se Hrvati većinski slažu s takvim stavovima. Ali cilj nije ni da Hrvati svi postanu pripadnici alt-righta, nego da se razore forme pristojnosti i onoga što se smatra primjerenim kroz vulgarno iživljavanje na izbjeglicama, koje se ismijava zbog njihove vjeroispovijesti, zbog njihove kulture, zbog njihove higijene, zbog toga što neki od njih imaju smartphone itd.

Time se, naravno, zagađuje i zagušuje razina javnog diskursa koji je u Hrvatskoj moguć o ovoj temi, a nedvojbeno je potreban.

Krši li hrvatska policija zakon?

Zabrinjavajuće je i što je dio građana iznimno poslušan i pokoran kad je riječ o policiji.”Iskidali su mi putovnicu, a onda su nas počeli tući pendrecima. Riskiraš život u brdima. Ne spavaš. Možda ćeš umrijeti. U redu, policija te može uhvatiti i poslati nazad, to je normalno. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju?” zapitao se jedan izbjeglica u članku iz Guardiana.

Ako je istina što je on ispričao, to znači da hrvatska policija krši više zakona i međunarodnih povelja. To je nešto što bi se trebalo hitno i neovisno istražiti jer su za optužbe izneseni i neki materijalni dokazi. Ako hrvatska policija može kršiti zakone i biti nasilna prema izbjeglicama uz prešutnu potporu srednje struje društva, onda bi se i ta srednja struja mogla naći pod udarom pendreka. Policiji se baš zbog moći i odgovornosti koju ima ne smije tolerirati kršenje zakona zato što je u jednoj situaciji možda ekspeditivno ili oportuno. Optužbe izbjeglica na račun hrvatske policije zaslužuju istragu.

Labavost primjene zakona odgovara i onima koji se služe govorom mržnje i širenjem fake newsa u borbi za utjecaj nad raspoloženjem javnosti kada je riječ o temi migracija.

“Ilegalno žele ući u Hrvatsku, pa što bi im trebali staviti crveni tepih? nek ne dolaze, ovo je odlična reklama z anas- da nam što manje izbjeglica ulazi u zemlju”

“Hvala hrvatskoj policiji, na zaštiti zemlje i svakodnevnom teškom trudu u zaustavljanju ovih lažljivih, dvoličnih spodoba.”

“Tipična migrantska laž . Da barem naša policija to i radi, ne bi se šetali po Hrvatskoj ko jeleni. Svi imaju mobitele i BAŠ svakom tko je snimio nailje i pljačku je mobitel razbijen .”

“A zašto pokušavate ilegalno ući u tuđu zemlju, opetovano, nosite neprijavljene veće količine novca, i satelitske mobitele ? Zašto ne dođete na granični prijelaz s putovnicama, pa bi vam ta ista policija poželjela ugodan dan ? Licemjeri, kako bi prošli mi, da kojim slučajem, noć za noć, pokušavamo ući ilegalno u Pakistan ?! Vi ste glumci, pravite se blesavi, i lažete. Policiji je posao da štiti granice RH, i dečki, hvala vam na tome!”

Takvi komentari imaju cilj proizvesti ono što u Njemačkoj nazivaju “Verrohung der Gesellschaft” (brutalizacija društva), kroz promicanje grube i namjerno vulgarne komunikacije bez obzira prema dostojanstvu čovjeka. Izbjeglice su nedvojbeno na margini svakog društva u kojem se nalaze te iživljavati se nad njima znači iživljavati se na najslabijima.

Stoga je važno prepoznati kada se alt-right i ksenofobna retorika uobičajena za zapadnu Europu pojavi i u hrvatskom kontekstu. Ali i konstatirati – pojavila se. I još važnije, da glasnost (alt-righta) nije pokazatelj stvarne podrške nečijim stavovima.

Index/SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)