Home / Vijesti / BiH / POČEO SASTANAK MERKEL-ZVIZDIĆ: Njemačka kancelarka dočekala premijera BiH uz najviše državne počasti

POČEO SASTANAK MERKEL-ZVIZDIĆ: Njemačka kancelarka dočekala premijera BiH uz najviše državne počasti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel..

alt

alt

 

Premijer Zvizdić je dočekan je uz najviše državne počasti ispred Ureda Savezne Vlade u Berlinu.

Tokom susreta sa kancelarkom Merkel razgovaralose  o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Bosne i Hercegovine, razvoju Zapadnog Balkana i aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je pred polazak na put da je Njemačka iskreni prijatelj BiH, a kancelarka Angela Merkel evropska liderica koja je uspjela očuvati najvažnije evropske vrijednosti i ostaviti otvorena vrata EU za integracije Zapadnog Balkana. Zvizdića je također kazao da će s kanceralkom Merkel razgovarati i o problemu migranata u BiH i regiji. Izrazio je zahvalnosti na pomoći Evropske unije po ovom pitanju i rekao je da će od njih tražiti dodatnu pomoć.

“Svakako da će migranti biti jedna od tema u setu razgovora o sigurnosnoj situaciji u BiH. Mi želimo kao BiH biti dio integralnoga evropskog riješenja. Ja ću svakako Evropskoj komisiji i zemljama Evropske unije zahvaliti na dosadašnjoj pomoći. Prezentirat ću stvarne i realne kapacitete, potencijale BiH. Zatražit ću stručnu i tehničku pomoć od strane evropskih institucija”, kazao je Zviddić, uz napomenu da će s njamačkom kancelarkom prevenstveno razgovarati o daljnjem unaprijeđenju ekonomske suradnje dviju država.

Prema zvaničnim statističkim podacima BiH je Njemačkoj na 71. mjestu najvećih trgovinskih partnera, dok je Njemačka Bosni i Hercegovini na trećem mjestu najvažnijih trgovinskih partnera, odnosno na prvom kada se posmatra izvoz BiH.

Trgovinska razmjena BiH s Njemačkom u prošloj, 2017. godini iznosila je oko 3,3 milijarde KM, pri čemu je izvoz BiH u Njemačku iznosio 1,6 a uvoz iz Njamačke 1,7 milijardi KM.

SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)