Home / EU / ISPOVIJEST KONOBARA SA JADRANA: Radim BEZ SLOBODNOG DANA, a platu zarađujem OVAKO, ZAPREPASTIO BALKAN!

ISPOVIJEST KONOBARA SA JADRANA: Radim BEZ SLOBODNOG DANA, a platu zarađujem OVAKO, ZAPREPASTIO BALKAN!

Mladić koji tokom ljeta konobariše u jednom restoranu u Dalmaciji ispričao je u kakvim uslovima rade sezonski radnici na Jadranu i kakvim prevarama moraju da se služe da bi zaradili platu.

Kaže da nema ni jedan slobodan dan, prekovremeni rad nije plaćen, nema sanitarnu knjižicu, a dio plate mu se isplaćuje na crno.

On je odlučio da ispriča svoja iskustva o tome kako funkcioniše ugostiteljstvo na hrvatskom moru, ali je insistirao da ostane anoniman kako ne bi ostao bez posla. On je samo jedan od hiljadu sličnih, koji ljeto provode radeći na Jadranu.

“Imam 38 godina i već godinama radim sezonske poslove u ugostiteljstvu na cijeloj obali. Poslao sam CV na više adresa i javilo mi se dosta poslodavaca, a najbolje mi je zvučao ovaj gdje sada radim. Gazda mi je rekao da mi za posao konobara nudi platu od 8.000 kuna (malo više od 1.000 eura) za devet sati rada. Uz to, da mi je osiguran smještaj i hrana. To je meni zvučalo super i odmah sam prihvatio. Za slobodan dan ga nisam ništa pitao jer nisam htio da ispadnem neozbiljan. Svi znaju da radnici koji rade sezonski na Jadranu nemaju pravo na slobodan dan. To je kod nas normalno”, navodi on.

Ovaj mladić dalje ističe da još ni jednu cijelu mjesečnu platu nije dobio, jer dio koji dobija na ruke, odnosno na crno, mora posebno da “zaradi”.

“To znači da moramo da naplatimo što više toga bez fiskalizacije. I tako ćemo zaraditi taj drugi deo obećane plate. Na taj način, svaki dan bez fiskalizacije naplatimo između 2.600 i 6.500 eura. To je moja procjena, ali po prometu u restoranu znam da je to minimalno oko 2.600 eura koje svaki dan naplatimo na crno. Normalno, taj iznos zavisi od dana do dana. Uglavnom turisti plaćaju karticama i tu se ništa ne može, a na crno naplaćujemo onima koji plaćaju gotovinom”, opisuje on kako rade pojedini ugostitelji.

Ističe zatim da to nije sve, jer jedan dan nedeljno svi konobari moraju da izdaju račune na tuđe ime, piše Slobodna Dalmacija.

“Tako u evidenciji ispadne da taj dan imam slobodan dan. A nemam ga. To su uveli kada je uvedena fiskalizacija, jer su inspektori iz Poreske uprave u kontrolama vidjeli da isti konobar na svoje ime izdaje račune svaki dan u mjesecu. Tada je bilo jasno da konobari rade bez slobodnog dana, što nije dozvoljeno”, kaže on.

Kronervijestiinfo/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)