Home / After Work / Auto / Elon Musk povlači Teslu s burze!

Elon Musk povlači Teslu s burze!

TECH investitor i inovator Elon Musk, direktor proizvođača električnih automobila Tesla, razmišlja o povlačenju tvrtke s burze.

Musk smatra da bi ukidanje javne ponude dionica Tesle, koja se u zadnje vrijeme našla u ozbiljnim poslovnim problemima, bilo “najbolji put naprijed za tvrtku” je bi uklonilo pritisak investitora koji tjera tvrtku da donosi kratkoročne odluke nauštrb dugoročne dobrobiti.

Direktor i osnivač Tesle objavio je svoju namjeru na Twitteru, a ne putem burzovne obavijesti, što je samo po sebi prilično neobičan potez.

Obećava investitorima da će moći zadržati dionice

Investitori podupiru njegov plan, iako “konačna odluka nije donesena”, napisao je Musk i dodao kako je “jedini razlog zašto ovo nije sigurno to što ovisi o glasanju dioničara”. Također je zajamčio dioničarima da neće biti primorani na prodaju dionica već će imati izbori – “ili prodati po 420 (dolara) ili zadržati dionice i prijeći u privatni (oblik poslovanja)”.

Dionice Tesle porasle su nakon Muskovih tvitova gotovo 10%, javlja BBC, iako je u trgovanje bilo nakratko suspendirano. Nakon direktora, i službena stranica tvrtke objavila je Muskovu poruku zaposlenicima.

Musk, koji inače drži nešto manje od 20% dionica Tesle, objasnio je kako na ovaj način želi zaštititi tvrtku od oscilacija u vrijednosti dionica i pritiska da se zadovolje kvartalni financijski ciljevi, kao i “negativna propaganda” spekulanata koji se klade na pad dionica.

Vrijednost transfera veća od 80 milijardi dolara

“Ustvari pokušavam ostvariti ishod u kojem Tesla može najbolje funkcionirati, slobodan od ometanja i kratkoročnog razmišljanja koliko god je moguće”, zaključio je.

Vrijednost ove transakcije, ako bude izvršena po cijeni od 420 dolara po dionici, bila bi veća od 80 milijardi dolara, uključujući vrijednost duga tvrtke, što bi bila jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti.

Ipak, s obzirom na Muskove česte impulzivne ispade, poput onih u kojima se obrušava na novinare i druge kritičare njegove poslovne strategije, i njegovih ekscentričnih šala, poput one za 1. travnja kada je na Twitteru napisao da je Tesla bankrotirao, valjda pričekati i vidjeti hoće li se ova najava zaista realizirati.

U međuvremenu, Musk obećava da će tvrtka, koja je ostvarila rekordan gubitak u zadnjem kvartalu dok se muči s rokovima za proizvodnju svog novog Modela 3, konačno početi poslovati s dobiti do druge polovice iduće godine.

Index/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)