Home / Ličnosti / TUŽNA VIJEST IZ SPLITA: UMRO JE OLIVER!

TUŽNA VIJEST IZ SPLITA: UMRO JE OLIVER!

Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević.

Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, točno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Tužnu vijest novinarima Slobodne Dalmacije javila je Oliverova obitelj

Oliver Dragojević rođen je u Splitu. Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli gdje je proveo djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Najprije je učio glasovir, a potom klarinet i gitaru.

Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split – Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom Baloni.

Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

Već 1963. g. okušao se s velikim uspjehom kao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog banda Batali.

Na natjecanju amatera pjevača Hrvatske, osvojio je prvo mjesto pjevajući Yesterday…

Festivalski debi imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će postati jednim od vječno zelenih Oliverovih standarda.

Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana, te sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974. ponovno se priključio Batalima.

Na Prokurative se vratio 1974. g. te u velikom stilu osvojio prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana.

Nakon toga ponovno je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitskom festivalu 1975. pjevao šansonu Galeb i ja i ušao u povijest…

Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.

Oliver Dragojević bio je jedan od najvećih svih vremena, stoga i ova tužna vijest iz Splita pada teško svim ljubiteljima dobre glazbe.

 

(SB/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)