Home / Nauka i Tehnologija / Nevjerovatno otkriće: Pčele posjeduju matematičku sposobnost

Nevjerovatno otkriće: Pčele posjeduju matematičku sposobnost

 Studija je pokazala da pčele posjeduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.

Kako pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su one među najpametnijim stvorenjima. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumiju “koncept ničega”.

Njihovi mozgovi su veličine susamovog sjemena i oni maju manje od jednog miliona neurona – poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi.

“Nula je nešto teži koncept za razumijevanje i matematička vještina koju djeca uče po nekoliko godina”, ističe profesor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojne veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva.

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobile nagradu – šećer.

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid, gdje su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele je trebalo da izaberu znak sa najmanjim brojem.

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri.

Njihov najvažniji test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola. One su uspjele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

Cafe/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)