Home / Vijesti / BiH / BOSANCI HERCEGOVCI SU PRAVI MAĐIONIČARI: Cijene rastu svaki dan, poskupjelo je povrće i voće, brašno, gorivo,… potrošačka korpa IZNOSI ČAK…

BOSANCI HERCEGOVCI SU PRAVI MAĐIONIČARI: Cijene rastu svaki dan, poskupjelo je povrće i voće, brašno, gorivo,… potrošačka korpa IZNOSI ČAK…

Val poskupljenja u BiH je, prema riječima pojedinih analitičara, pokrenut poskupljenjem goriva

Dok plaće godinama ostaju iste, cijene idu u visine, a potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi oko 1850 maraka.

Poskupljenje kruha radi se o starom, nepisanom pravilu da kada poskupi gorivo, poskupljuje i sve ostalo. Ali obrnutog procesa nema. Kada je, primjerice, gorivo pojeftinjavalo, pada cijena uglavnom nije bilo.

Prema posljednjim informacijama, osim goriva, koje je od 2,26 od 2,41 KM po litru, i cigareta, koje poskupljuju po dva puta tijekom godine, došlo je do poskupljenja brašna i kruha, ali i voća i povrća.

Problem je što je kvaliteta pšenice, prema pričama proizvođača, ove godine slabija, kao i urod, stoga se naveliko priča o novim poskupljenjima. Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, nedavno je istaknula kako su potrošači u BiH suočeni s trendom stalnog i nekontroliranoga rasta cijena roba i usluga za potrebe kućanstava.

Te su cijene ponekad i po nekoliko puta veće nego u zemljama EU. Također, primjetna je pojava različitosti cijena istovjetnih proizvoda na tržištu BiH. Cijene većine proizvoda na bh. tržištu nisu usklađene s kupovnom moći potrošača. Standard potrošača je jako nizak, plaće zaposlenih se smanjuju, veći broj radnika ostaje bez posla, a uz to imamo nezaposleno i više od 50 posto radno sposobnog stanovništva.

Također, poskupili su i higijenski proizvodi, sapuni, šamponi, paste za zube, toaletni papir.

Da nije sve tako crno, potvrđuje i činjenica da je kava pojeftinila u prosjeku za 25 feninga, a čokolada za 20 feninga. Pojeftinila bijela tehnika te namještaj.

Kada sve uzmemo u obzir, ispada da su Bosanci i Hercegovci pravi šampioni u preživljavanju, s obzirom da prema statistikama gotovo pola stanovništva nije stalno zaposleno.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)