Home / Kapital / Bankarstvo / Sjedišta tvrtki za financijske usluge sele se u EU uoči Brexita

Sjedišta tvrtki za financijske usluge sele se u EU uoči Brexita

IZLAZAK Britanije iz Europske unije u kratkom će roku izazvati preseljenje od 3,5 do 12 tisuća radnih mjesta u financijskim uslugama u EU, a još puno njih bi moglo nestati u duljem roku, upozorila je čelnica financijskog okruga užeg središta Londona.

Više od dva milijuna ljudi zaposleno je u financijskim uslugama diljem Britanije.

“Ne očekujemo veliki ‘Brexodus’ u prvoj fazi. No ovisno o tome kako se situacija bude razvijala, dugoročno bismo mogli svjedočiti odlasku još mnogo njih”, upozorila je Catherine McGuinness u istupu pred Odborom za izlazak iz EU-a u britanskom parlamentu.

Sele središta iz Velike Britanije

Banke, osiguravatelji i upravitelji imovinom u Britaniji otvaraju svoja središta u EU uoči odlaska Britanije iz EU-a u ožujku iduće godine, kako bi zajamčili kontinuitet u pružanju usluga tamošnjim klijentima.

U londonskom Cityju razočarani su što je britanska vlada odbacila opciju koju preferiraju, a prema kojoj bi se budući trgovinski odnosi s EU-om temeljili na uzajamnom priznavanju.

“Očekivali smo kontinuiranu podršku za uzajamno priznavanje”, istaknula je McGuinness.

Umjesto toga Britanija je tražila da se pristup financijskim uslugama temelji na fleksibilnijoj verziji ekvivalentnog sustava EU-a, kakav koriste Japan i Sjedinjene Države, pri čemu Bruxelles sam odlučuje tko dobiva pristup jedinstvenom tržištu. Zasad iz Bruxellesa poručuju da neće prilagoditi ekvivalentni sustav na način na koji bi to željela Britanija.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)