Home / Ličnosti / ĐUKANOVIĆ O OPTUŽBAMA SRPSKOG PATRIJARHA: “Niko normalan ne može pomisliti”

ĐUKANOVIĆ O OPTUŽBAMA SRPSKOG PATRIJARHA: “Niko normalan ne može pomisliti”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

“Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje”, rekao je Đukanovic za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao prijetnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi vjeroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast “u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima”.

“Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom”, poručio je Đukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primjenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

“Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere”, zakljucio je Đukanović.

(Tanjug/SB/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)