Home / After Work / Našli rješenje za bijele zube? ‘Ova tvar ne uništava caklinu

Našli rješenje za bijele zube? ‘Ova tvar ne uništava caklinu

Korištenje titanijevog oksida umjesto hidrogen peroksida u tretmanima izbjeljivanja zubiju vraća bjelinu a ne izaziva štetne posljedice za caklinu i zdravlje zubiju, tvrdi studija.

Novo istraživanje potencijalno je otkrilo novi postupak izbjeljivanja zubi bez oštećivanja cakline. U studiji koju je objavilo Američko kemijsko društvo navodi se da bi upotreba modificiranog oblika titanijevog dioksida moglo biti učinkovitija i sigurnija metoda izbjeljivanja zubiju.

U većini sredstava koja se danas koriste u tu svrhu glavni je sastojak hidrogen peroksid – isti spoj koji se koristi za izbjeljivanje kose.

Zubi s vremenom mijenjaju boju zbog mrlja od hrane i pića, a to se posebno odnosi na tekućine sa intenzivnim bojama poput crnog vina i kave. No tretmani hidrogen peroksidom mogu imati dugoročne posljedice za zdravlje zubiju, poput oštećene cakline i osjetljivosti zuba.

S druge strane titanijev dioksid već se naveliko koristi za izbjeljivanje plastike, papira, boje, tableta i pasta za zube, ali i u kozmetičkim proizvodima, primjerice mineralnim make-up proizvodima.

Autori studije proveli su eksperiment u kojem kombinirali titanijevim dioksidom  s prirodnim ljepilom koji se zove Polydopamine. Ove dvije kemikalije aplicirali su na zube i aktivirali plavim svjetlom, na isti način na koji se sada izbjeljivanje provodi s hidrogen peroksidom.

Nakon četiri sata, kemijski spoj imao je isti učinak kao hidrogen peroksid, ali bez ikakvih oštećenja na zubima.

Manje toksičan spoj za žive stanice

– Prije nego što novo otkriće krene u široku primjenu, potrebno je provesti dodatna istraživanja i tražiti odobrenje regulatora. Ali i sama mogućnost da postoji metoda kojom ćemo izbjeći nuspojave korištenja hidrogen peroksida je vrlo uzbudljiva – komentirao je dr. Richard Marques, stomatolog iz Londona.

Hidrogen peroksid radi tako da izvlači nepoželjne boje iz zuba, a proces se ubrza pod plavim svjetlom kako bi zubi bili što kraće izloženi njegovim štetnim učincima. Česta upotreba hidrogen peroksida uništava caklinu zuba koja se ne može obnoviti jer za razliku od kostiju nema živih stanica.

Nova metoda izbjeljivanja s titanijevim dioksidom manje je toksična za žive stanice, pa je samim time sigurnija za stavljanje u usta. Dodatno, prva istraživanja pokazala su da spoj ima i određena antibakterijska svojstva, pa bi u isto vrijeme mogao pomoći i održavanju zdravlja zubiju. /24.sata/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)