Zahvaljujući velikom svetskom istraživanju naučnici su pronašli da suplementi od ribe, koji se smatraju veoma važnim za zdravlje srca, nemaju značajnije efekte
Do ovih saznanja došli su naučnici koji su sproveli veliko svetsko istraživanje, na osnovu koga su zaključili da suplementi na bazi ribe ne mogu da spreče rizik od srčanih bolesti i smrti. Takođe, pronađeno je da oni čak mogu da smanje nivo zdravog holesterola.
Omega 3, koja se većinom nalazi u ribljem ulju, poznata je po zdravstvenim benefitima, kada se konzumira u malim dozama u hrani. Ipak, ove esencijalne kiseline već duže vreme slove za proizvod koji može preventivno da deluje protiv nastanka srčanih oboljenja.
U istraživanju naučnika iz organizacije “Kohran” učestvovalo je 112.059 ljudi iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije, a na osnovu dalje analize ustanovljeno je da nema dokaza da su takvi dodaci sprečili bolest srca.
Njihova analiza je pronašla značaj dokaz da omega 3 masne kiseline nemaju značajan efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ali postoji dokaz da suplementi regulišu nivo HDL, dobrog holesterola.
Važno je naglasiti da se istraživanje uglavnom odnosilo na suplemente, a ne na omega 3 kiseline dobijene direktno iz ribe.
Upravo zato naučnici savetuju ljude da jedu ribu bar dva puta nedeljno, te da na njihovom stolu budu zastupljeni losos, tuna ili skuša.
Informer/Poslovnidnevnik.ba