Home / Vijesti / Svijet / RUSI NAKON SENZACIONALNOG OTKRIĆA TRLJAJU RUKE: Na dubini od 500 metara pronađen brod sa 100 milijardi funti, evo kako će podijeliti blago

RUSI NAKON SENZACIONALNOG OTKRIĆA TRLJAJU RUKE: Na dubini od 500 metara pronađen brod sa 100 milijardi funti, evo kako će podijeliti blago

Olupuna ruskog broda Dimitrij Donskoj pronađena je na obalama Južne Koreje na dubini od 500 metara

Ruski vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje, a istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti.

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u maju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog otoka Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara.

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda.

Pola nađenog biće vraćeno Rusiji

Dimitrij Donskoj, krstarica od šest hiljada tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola sa jedriljem.

Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. maja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.

Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u oktobru, a već je izvijestila da će polovica svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)