Home / Vijesti / Gradovi / Putin zakasnio na sastanak s Trumpom u Helsinkiju

Putin zakasnio na sastanak s Trumpom u Helsinkiju

Putinov avion sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od planiranog termina, pomjerajući početak njegovih razgovora s Trumpom u ponedjeljak.

Putin je i ranije kasnio na sastanke s britanskom kraljicom Elizabethom II i papom Franjom, između mnogih drugih.

On je u 2014. satima kasnio na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što je ranija posjeta Srbiji trajala duže nego obično.

Često smatrana trikom s ciljem da izbaci iz ravnoteže njegove sagovornike, izgleda da Putinova kašnjenja više liče na lični nemar nego na dobro proračunatu strategiju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ranije je izjavio kako smatra da je samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom “bebin korak” ka popravljanju izuzetno loših američko-ruskih odnosa.

Peskov je izjavio za rusku TV mrežu RT da dvojica čelnika nemaju striktni dnevni red samita, ali da priznaju svoju “posebnu odgovornost” za globalnu stabilnost.

Kazao je da evropske zemlje ne bi trebale biti zabrinute mogućim rusko-američkim približavanjem ili odlukama o Evropi koje se donose “mimo Evropljana”.

Peskov je izjavio da ruski čelnik poštuje Trumpovu politiku “Amerika prije svega” jer Putin stavlja Rusiju ispred sviju, ali da je jedini način da se ostvari napredak na samitu ukoliko obje strane budu sprmne za otvaranje tema od obostrane koristi.

Ruski zvaničnici tvrde kako se očekuje da Putin ponovi demante o ruskom miješanju u američku predizbornu kampanju u 2016., prenosi Associated Press.

Klix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)