Home / Vijesti / Svijet / Počela Složena operacija spašavanja preostala četiri dječaka i trenera iz pećine u Tajlandu

Počela Složena operacija spašavanja preostala četiri dječaka i trenera iz pećine u Tajlandu

Zvaničnici su optimistični da će da će svih pet biti izvučena tokom dana.
Spasilački timovi uvježbavali su plan za izvlačenje dječaka nekoliko dana, rekao je Narongsak dodajući da su uspjeli da značajno smanje nivo vode u pećini, ali da je potrebno da brzo napreduju.

Prema ranije objavljenom planu spasavanja, predviđeno je da ronioci budu opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nose kanistere sa kiseonikom. Navodi se da će dva ronioca pratiti po jednog dečaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja.

U planu se dodaje da kada budu prilazili izuzetno uskim delovima pećine, ronioci će sa leđa skidati kanistere sa kiseonikom, potom će voditi dečake kroz uske prolaze i zatim zajedno nastavljati dalje, sve dok ne dođu do pećinske prostorije od koje će moći da odšetaju do izlaza.

BBC je objavio snimak unutrašnjosti pećine, a kako se na snimku vidi i prema rečima izveštača, u pećini je “mračno, vlažno i veoma klaustrofobično.

POGLEDAJTE TEŠKO JE I ZA GLEDATI :

JAKO USKI PROLAZI KOJI SU JOŠ PRI TOME I POTOPLJENI ,KROZ SVE TO SE MORAJU PROVUĆI ISCRPLJENA DJECA I NJIHOV TRENER ,SPAŠAVANJE JAKO ZAHTJEVNO I OPASNO.
Šef spasilačke misije je izjavio da 19 članova spasilačke ekipe ušlo u pećinu. Ipak, naglašava se da bi ova faza spasavanja mogla da traje nešto duže nego prethodne dvije, koje su završene u roku od nekoliko sati, prenosi AP

Također, objavljeno je i da će rezultati medicinskih pregleda do sada izvučenih dječaka biti poznato za 24 do 48 sati.

U jučerašnoj akciji spasavanja iz pećine u Tajlandu izvučena su četiri dečaka, koliko i prethodnog dana.

Tim od 12 mladih nogometaša je zarobljen u pećini od 23. juna zajedno s trenerom nakon što je ona poplavljena usljed obilnih padavina, zbog čega je došlo do odrona i blokade izlaza.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)