Home / Kapital / Bankarstvo / NEMA DALJE: Federalna Agencija za bankarstvo naručila super luksuznu limuzinu. Cijena – 173.000 KM

NEMA DALJE: Federalna Agencija za bankarstvo naručila super luksuznu limuzinu. Cijena – 173.000 KM

Agencija za bankarstvo Federacije BiH planira da za kupovinu super luksuznog automobila izdvoji čak 173.160 KM. Automobil koji Agencija nabavlja, između ostalog, treba da ima komforna kožna sjedišta sa grijanjem i masažerima, kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kameru za pomoć prilikom parkiranja, bežično punjenje mobilnog telefona i elektro asistenciju prilikom zatvaranja vrata, saznaje CAPITAL.

Tender za nabavku luksuznog automobila federalna Agencija za bankarstvo raspisala je juče, a zainteresovanim firmama ostavljen je rok do 23. jula za dostavljanje ponuda.

Predviđena vrijednost nabavke iznosi 148.000 KM bez PDV-a, odnosno 173.160 KM sa PDV-om.

Kada su u pitanju tehničke specifikacije vozila u tenderu je navedeno da Agencija kupuje putničko vozilo crne metalik boje sa turbo dizelskim motorom, snage minimalno 210 kilovata (281 KS) i zapremine motora minimalno 2 900 kubika.

U Agenciji tačno znaju šta žele, pa su luksuznu opremu nabrojali u čak 60 stavki koje automobil mora da ima.

Pored već nabrojane opreme, automobil kojim će se rukovodstvo Agencije počastiti treba da ima i ESC elektronski stabilizacijski program, elektronsku parkirnu kočnicu sa asistencijom za vožnju uz brdo, fabrički postavljen navigacioni uređaj, digitalnu tablu sa putnim kompjuterom ispred vozača za pružanje informacija vozaču, tempomat sa mogućnošću samostalnog zaustavljanja i praćenja brzine vozila ispred.

Prednji nasloni za glavu podesivi u oba smjera, upozorenje o napuštanju vozne trake sa poluautomatskom kontrolom u hitnim situacijama, unutrašnje ukrasne lajsne prirodno drvo smeđe, pomoć za samostalno parkiranje vozila, asistent za nužno samostalno zaustavljanje vozila u hitnim situacijama samo je još dio opreme koju automobil za potrebe Agencije treba da ima.

Kako bi vozač u svakom trenutku imao potpunu preglednost u Agenciji su tražili i da automobil ima brojna upozorenja, a između ostalih, upozorenja za vozača na bočno nadolazeća vozila u raskrsnicama pri manjim brzinama, svjetlosno upozorenja vozaču na vozila u mrtvom uglu ili na vozila koja ugrožavaju prestrojavanje, svjetlosno upozorenje vozaču i putnicima kod otvaranja vrata na promet bočno i nazad.

U Agenciji za bankarstvo FBiH se za CAPITAL pravdaju da je njihovim Planom nabavki za ovu godinu, između ostalog, predviđena i kupovina novih vozila s ciljem postepene obnove voznog parka Agencije, kao zamjena za vozila starije generacije, čije daljnje održavanje nije ekonomski isplativo.

auto2

„Plan između ostalog podrazumijeva nabavku jednog vozila više klase za upotrebu u određenim okolnostima, uz istovremeno smanjenje voznih jedinica. S tim u vezi, Agencija je pokrenula i postupak javne nabavke putničkog vozila. Procijenjena vrijednost koja je navedena je maksimalan iznos u kojem je moguće sprovesti nabavku vozila“, kažu u Agenciji i dodaju da je postupak ove nabavke prošao neophodna proceduralna odobrenja nadležnih nivoa Agencije.

U Agenciji su rekli i da trenutno raspolažu sa 14 putničkih vozila, od kojih su tri u toku postupka prodaje, a do kraja godine planiraju prodati još jedno.

„Dakle, radi se o vozilima starije generacije, dotrajalim i istrošenim čije održavanje nije ekonomski isplativo“, rekli su u Agenciji.

U Agenciji nisu objasnili zašto im je potreban baš ovakav luksuzni automobil kojeg se ne bi postidio ni direktor neke međunarodne bankarske grupacije, kao ni zašto su u detalje navodili koju luksuznu opremu žele da automobil posjeduje.

OPREMA: 

 

alt

Capital/SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)