Home / Vijesti / BiH / Preokret u Banjoj Luci: Vlasti su lagale, David je ubijen?

Preokret u Banjoj Luci: Vlasti su lagale, David je ubijen?

JUČERAŠNJA burna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske iznjedrila je velik preokret u slučaju smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića – postoji tužiteljska naredba da se pokrene istraga protiv nepoznatih osoba zbog Dragičevićevog ubojstva! To zapravo znači da postoji osnovana sumnja da je David ubijen, kako od početka ove mučne priče tvrdi njegov otac Davor Dragičević, a svi nadležni u RS-u su to dosad demantirali.

Tu je informaciju iznio opozicijski zastupnik Dragan Čavić, a ona je navodno neslužbeno potvrđena i nekim medijima u RS-u, ali službene potvrde iz tužiteljstva u Banja Luci zasad ipak nema. No ako je istina da je istraga o Dragičevićevom ubojstvu pokrenuta, to znači da su vlasti tri mjeseca lagale javnost o tome kako je David umro, i to unatoč sve većem broju dokaza da se nije radilo o slučajnom utapanju zbog predoziranosti drogama.

Toksikološka analiza iz Beča pokazala da je David konzumirao samo marihuanu

Dapače, najnovija toksikološka analiza kose Davida Dragičevića, napravljena u Beču, pokazala je da je on u proteklih šest mjeseci nekad konzumirao marihuanu, no nisu nađeni tragovi težih droga za koje se iz policijskih krugova imputiralo da ih je konzumirao.

Preokret u slučaju Davida Dragičevića sugerira kako su bile istinite optužbe Davidova oca i dijela javnosti u RS-u da se u cijelom slučaju zataškava istina te da su bili u pravu svi oni koji su sa sve više dokaza inzistirali da je 21-godišnji David ubijen. Naravno, odmah se postavlja i pitanje zašto je nadležnim organima, konkretno tužiteljstvu, trebalo više od tri mjeseca da dođu do zaključka da postoji osnovana sumnja na ubojstvo i da se naredi istraga o tome.

Podsjetimo, više od 300 tisuća ljudi iz Bosne i Hercegovine okupila je Facebook grupa pod nazivom Pravda za Davida, a svi oni jedinstveni su u ocjeni da režim Milorada Dodika prikriva činjenice o ubojstvu 21-godišnjeg mladića koji je pod sumnjivim okolnostima nedavno pronađen mrtav u Banjoj Luci, dok ovaj slučaj sve više prerasta u najveći izazov za vlast predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tijelo mladića pronađenu krajem ožujka u koritu rijeke Vrbas

U koritu Vrbasa u Banjoj Luci 24. ožujka pronađeno je tijelo mladića Davida Dragičevića, čiji su nestanak članovi obitelji prijavili 18. ožujka. Policija je nakon dva dana objavila kako je riječ o utapljanju odnosno o “slučajnoj smrti,” a prema policijskoj rekonstrukciji Dragičević se te noći navodno potukao u jednom kafiću te potom provalio u jednu kuću, ukrao računalo i novac te potom pod nerazjašnjenim okolnostima završio mrtav u rijeci.

Načelnik odjela za teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić ustvrdio je kako u Dragičevićevoj smrti nema elemenata kaznenog djela te kako je riječ o nesretnom slučaju. Obitelj Davida Dragičevića odmah je posumnjala u policijske navode, a naknadno se ispostavilo kako je na mladićevu tijelu zapravo pronađen niz teških fizičkih ozljeda, što je potvrdio i patolog Željko Karan koji je obavio obdukciju tijela. Prema njegovim riječima, radi se o ozljedama nastalim “tupom mehaničkom silom” koje mogu biti rezultat sukoba s jednom ili više osoba.

Propusti u istrazi

Otac Davor stoga je kazao kako vjeruje da je njegov sin zapravo ubijen te da netko, uključujući policiju, pokušava zaštititi počinitelja ili počinitelje tog zločina. Zatražio je novu istragu, a ona je i otvorena, uključujući novu obdukciju koju je proveo patolog doveden iz Beograda, no policija je i nakon toga ostala pri prvobitnoj tvrdnji.

”Zaključak je da nema elemenata kaznenog djela. David nije ubijen i pretučen tako da su povrede izazvale smrt, a to je potvrdio i beogradski patolog”, kazao je ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Ispostavilo se kako u prvobitnoj istrazi ipak nije sve bilo savršeno pa su tako potvrđeni propusti policajaca koji su obavili očevid u kući iz koje je David Dragičević navodno ukrao prijenosno računalo i novac. Zbog toga su smijenjeni zapovjednik policijske postaje i njegov zamjenik. Nakon toga se otkrio još niz propusta u radu institucija u ovom slučaju, što je samo povećavalo bijes javnosti.

Slučaj Davida Dragičevića animirao je inače pasivne građane Republike Srpske, koji već mjesecima redovito prosvjeduju tražeći pravdu za Davida, a novo okupljanje na središnjem trgu u Banjoj Luci najavljeno je za subotu 7. srpnja.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)