Home / Vijesti / BiH / Bišćani dočekali talgo voz iz Sarajeva,

Bišćani dočekali talgo voz iz Sarajeva,

Talgo voz osme generacije Željeznica FBiH krenuo je jutros iz Sarajeva, a prošao je kroz Zenicu, Doboj, Banja Luku, Bosanski Novi, Bosansku Otoku, Bosansku Krupu i konačno stigao u Bihać, gdje su ga sa oduševljenjem dočekali mnogobrojni građani i njihovi gosti.

U Bihać je stigao u premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je sa direktorima Željeznica FBiH i RS-a u voz ušao u Bosanskom Novom.

On je rekao da su Željeznice FBiH prije četiri godine bila jedna tužna priča, a danas ozbiljno posluju zbog čega će ih, kako je rekao, Vlada FBiH nagrađivati zbog toga. Novalić se zahvalio svima koji su podržavali ovaj projekat, a pohvalio je i krajiške zastupnike koji lobirali za ovaj projekat.

Otvaranje linije isplativa investicija

“Šta je novi trošak? Jedino struja. Ne postoji tako mali broj putnika koji neće moći platiti struju. Ja vam garantiram da će ova linija ostati jer ne dodaje nikakve nove troškove Željeznicama FBiH koje su već u finansijskoj ravnoteži. Ovo nije pokušaj. Ovo nije samo povezivanje Sarajeva i Krajine, već i dva entiteta. Obećavam vam, ovaj projekat će ekonomski opstati i voz će redovno funkcionirati“, poručio je Novalić.

talgobihac1

On je naveo i neke druge projekte koji su aktivni u ovoj regiji, kao što je izgradnja aerodroma u Bihaću, zaobilaznica oko Bihaća i Cazina, uređenje carinskih terminala.

“Mislim da smo počeli svojevrsnu deblokadu Krajine”, istakao je premijer FBiH.

Premijer USK Husein Rošić zahvalio se svima koji su lobirali za ovaj projekat istakavši da se radi o jednom od najznačajnijih projekata za Bosansku krajinu posljednjih godina.

“Mi smo projekat nastavka izgradnje pruge prema Hrvatskoj kandidirali prema Vijeću ministara, odnosno ministru Juski. U hrvatskom dijelu, pruga je devastirana, čak u nekim dijelovima i ne postoji. Vjerujemo da će se brzo krenuti u realizaciju tog projekta, jer nam on puno znači sa ekonomskog aspekta. Do sada smo imali nekoliko investitora čiji je glavni uvjet bio uspostavljanje pruge do Dalmacije, budući da se radi o najbržem transportu robe”, rekao je Rošić.

Suze u očima bivših putnika

Remzo Rekanović ovih dana stigao je iz Austrije na odmor u rodni Bihać. Za njega današnji dan mnogo znači.

“Ja sam inače prije rata radio na održavanju ove pruge, tačnije od Bihaća do Knina. Kada ponovo vidim ovaj vozi na šinama, dođe mi da zaplačem, vjerujte mi”, rekao je Rekanović za naš portal.

Bišćanin Rifet Pajić kazao nam je da ovaj kraj zaslužuje da ima željezničku liniju.

“Dok sam bio mlađi redovno sam putovao vozom. Planiram je redovno koristiti i sigurno ću 5-6 puta godišnje ići u Sarajevo”, istakao je Pajić.

Rekonstrukciju pruge radila je kompanija Step d.o.o. Sarajevo koja je uspješno realizovala svoje ugovorne obaveze. Vlada FBiH je uložila 2,3 miliona KM, a ukupna investicija je koštala 2,8 miliona KM. Sanacija kontaktne mreže počeo je 2016. godine, a uporedo su uređene stanice Bihać, Cazin, Srbljani, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka.

Prema planiranom redu vožnje za 2017/2018 godinu. BH voz će kretati iz Sarajeva u 16 sati, a u Bihać će stizati u 00:28 sati. Iz Bihaća će kretati u 01:57 sati, a u sarajevo će stizati u 10:28 sati.

Cijena karte u jednom smjeru je 36,70 KM, dok povratna košta 59,10 KM. Popist od 30 posto mogu ostvariti grupe od najmanje šest odraslih putnika, studenti, penzioneri, osobe starije od 60 godina, novinar i ratni vojni invalidi. Djeca od četiri do 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci, te grupe veće od 30 putnika imaju popust od 50 posto.

Voz koji saobraća na ovoj relaciji ima i pet kabina za spavanje s dva mjesta u svakoj kabini. Karta za korištenje ove kabine u jednom smjeru košta 60,70 KM.

izvor/Klix/

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)