Home / Vijesti / BiH / POZNATE SARAJLIJE OSUĐENE NA 26 GODINA ZATVORA, ALI TO NIJE SVE: Oduzet im hotel, pumpa, dva miliona KM, stanovi, zemljište…

POZNATE SARAJLIJE OSUĐENE NA 26 GODINA ZATVORA, ALI TO NIJE SVE: Oduzet im hotel, pumpa, dva miliona KM, stanovi, zemljište…

Optužnicom Tužilaštva KS, oni se terete da su zastupajući kompanije Special Security Vehicle Trading iz Dubaija i kompaniju Munster LTD sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka.

Kantonalni sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Emira Šarića i Hasiba Bjelića na po 13 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, utaje poreza i pranja novca. Istom presudom, kako je saopćeno iz Tužilaštva KS-a, Ferida Hasić je osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, piše Oslobođenje.

Istovremeno, na prijedlog Tužilaštva KS-a oduzeta im je višemilionska imovina i novac od oko 2 miliona maraka.

Među oduzetom imovinom su firma i Univerzitetski hotel Emiran, benzinska pumpa UMAX GROUP, veća površina zemljišta, više stanova i automobil.

Nakon izricanja presude, Šariću i Bjeliću produžen je pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke suda.

Optužnicom Tužilaštva KS, oni se terete da su zastupajući kompanije Special Security Vehicle Trading iz Dubaija i kompaniju Munster LTD sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka.

Na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka. Koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća (UMAX GROUP benzinska pumpa, firma Emiran i Univerzitetski hotel “Emiran” i dr.), automobila i drugo.

Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka, naveli su iz sarajevskog Tužilaštva.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)