Home / EU / 10 SATI HAOTIČNIH PREGOVORA: Lideri EU sklopili dogovor o migrantima

10 SATI HAOTIČNIH PREGOVORA: Lideri EU sklopili dogovor o migrantima

Lideri Evropske unije, posle skoro 10 sati haotičnih pregovora, pred zoru postigli dogovor o migraciji

 To osetljivo pitanje je ugrožavalo EU i zonu slobodnog kretanja u njoj, ali i vladu nemačke kancelarke Angele Merkel, prenosi Rojters.

– Lideri 28 država članica EU dogovorili su se oko zaključaka (samita), uključujući i pitanje migracije – objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je predsedavao pregovorima.

Detalji dogovora nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je “evropska saradnja pobedila” i ocenio da je “iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska”.

– Reč je o dobrom kompromisu. Postoje deklaracije o relokalizaciji na dobrovoljnoj – oazi i one su zasnovane na konsenzusu – rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je tokom jučerašnjih razgovora blokirao usvajanje zaključaka, izjavio je da “Italija više nije sama”. Konte je juče stavio do znanja da neće pristati na bilo kakvo zajedničko saopštenje dok ne dobije šta želi vezano za migracije, rekavši da “želi dela”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je položaj takođe delikatan zbog sukoba oko migracija unutar njene koalicije, je juče navela da je migrantsko pitanje “izazov koji može odlučiti sudbinu EU”.

Neki od predloga tokom pregovora o migrantima su uključivali i formiranje “kontrolnih centara” u evropskim država koje bi se za to dobrovoljno prijavile. Odatle bi migranti koji imaju pravo na azil mogli odlaziti u zemlje koje ih prihvate.

Da bi se smanjio maksimalni broj brodova koji dolaze u evropske vode, Tusk je predložio da se stvore “platforme za iskrcavanje van Evrope” za migrnate spasene na moru, što bi “dovelo do kraja ekonomski model krijumčara ljudi”. Bilo je predviđeno da se na samitu deblokira reforma evropskog prava azila, ali je to napušteno kao cilj zbog prevelikih razlika.

U zaključcima koji se odnose na migraciju između ostalog piše da bi migranti, koji su spaseni na moru, na teritoriji EU u skladu sa međunarodnim zakonima trebalo da budu primljeni “u kontrolisane centre u državama članicama”.

Lideri EU su se dogovorili da bi ti centri bili uspostavljeni u onim zemljama članicama koje to žele da učine na dobrovoljnoj osnovi.

U centrima će, “uz punu podršku EU”, biti razlučeno koji će od ilegalnih migranata biti vraćeni, a kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Cafe/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)