Home / Ličnosti / EKONOMSKI GURU LJEVICE UPOZORAVA: “Njemačka nije dovoljno bogata da spasi euro; Amerika sigurno izlazi kao pobjednik iz trgovinskog rata”

EKONOMSKI GURU LJEVICE UPOZORAVA: “Njemačka nije dovoljno bogata da spasi euro; Amerika sigurno izlazi kao pobjednik iz trgovinskog rata”

Nastupivši na tribini bavarskog ‘Ifo Instituta’, bivši grčki ministar financija i ‘guru’ ekonomskih antiglobalista s ljevice Yannis Varoufakis apelirao je na Njemačku da nije u obavezi sačuvati eurozonu po svaku cijenu.

 – Njemačka ne mora i ne treba platiti da bi se spasila eurozona. Pokazalo se da ni Njemačka nije dovoljno bogata da bi spasila euro na dulji rok. Ideja o tome je ne samo pogrešna, nego i potencijalno opasna. Treba razlikovati strukturne probleme eurozone i pretjerane ambicije i revnost političke klase koja upravlja procesima – ustvrdio je Varoufakis, skrenuvši pozornost na aktualnu političku krizu u Italiji kao, smatra on, još jednu posljedicu krize eurozone.

Komentirajući političku krizu u Italiji Varoufakis je kazao kako su članice EU poput Italije opterećene dugom lišene mogućnosti devalvacije nacionalne valute kako bi se održala njihova međunarodna konkurentnost.

– Otuda su zemlje poput Italije osuđene na javnu potrošnju financiranu javnim dugom kako bi se održali životni standard građana i ekonomska aktivnost – smatra Varoufakis, podsjećajući kako je u Grčkoj smanjivanje javne potrošnje pod pritiskom javnog duga dovelo do snižavanja plaća od 40 posto s poznatim posljedicama.

Varoufakis smatra da bi raspad eurozone išao u korist perifernim članicama Europske unije koje u postojećim okolnostima ne mogu riješiti pitanje svojih dugova bez velikih socijalnih i političkih napetosti.

– Brutalni i ne uvijek uspješni pokušaji restrukturiranja dugova dovode do rasta populizma i antieuropskih opcija diljem Europe. Najavio sam to 2015., žao mi je što sam bio u pravu – upozorio je Varoufakis. Znakovito je naznačio i kako se grčka vlada u kojoj je sjedio u bitnome razlikuje od vlada drugih članica Europske unije koje se proziva kao antieuropske i one koje su protiv fiskalne i monetarne unije.

– Mi smo bili uvjereni Europljani, tvrdili smo i dokazivali da je eurozona greška koju treba ispraviti. Danas su na vlasti u Europi mnogi koje ne samo ne vjeruju u Europu, nego sve rade da se ona razjedini – dodao je.

Bivši ministar financija Grčke u vrijeme dužničke krize te članice EU, ubrojio je među članice Unije koje imaju slične probleme kao i Italija i Grčka, Španjolsku, Portugal i Irsku. Komentirajući izlaz koji je Irska pronašla postavši porezni raj u Uniji, Varoufakis je ustvrdio kako Irska pruža mogućnost američkim tvrtkama za ‘slobodno jahanje Europe’.

– Imate dvije Irske, to je podijeljeno društvo. Stara Irska živi kao i prije deset godina, nova se priključila na ‘off shore’ ekonomiju – zaključio je Varoufakis. Osvrnuvši se na trgovački rat koji je američki predsjednik Donald Trump najavio, a jednim dijelom već i sproveo, prema Europi, gost ‘Ifo Instituta’ izrazio je uvjerenje kako se u ocjeni Trumpa po ovom pitanju, olako podcjenjuju namjere američkog predsjednika.

Za razliku od nekih drugih ideja i poteza s kojim Trump neumjesno izlazi u međunarodne odnose, smatra Varoufakis, američki predsjednik se u trgovinu razumije i zna da na dulje staze ne može izgubiti u trgovinskom ratu s Njemačkom i Italijom koje ostvaruju znatan suficit u trgovini s SAD-om.

– Trump nije glup – dometnuo je Varoufakis na predavanju u bavarskom institutu.

 

(JL/SB/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)