Home / Ličnosti / POBUNA U NJEMAČKOJ: Kancelarka Angela Merkel suočena sa pobunjenicima u vlastitim redovima, a sve zbog…

POBUNA U NJEMAČKOJ: Kancelarka Angela Merkel suočena sa pobunjenicima u vlastitim redovima, a sve zbog…

Njemačka kancelarka Angela Merkel suočila se s pobunom u svojoj Kršćansko-demokratskoj uniji, čiji su visoki članovi odlučili podržati ministra unutrašnjih poslova Horsta Seeehofera, bavarskog konzervativca koji je kancelarki odavno “trn u oku” kada je riječ o migracionoj politici

Seehofer je trebalo objaviti “Master-plan za migrante”, u skladu s kojim bi Njemačka sa granica vraćala tražioce azila koji su već registrirani u nekoj drugoj zemlji Evropske unije, prenosi Reuters.

Međutim, zbog razilaženja s Merkel, on je morao otkazati predstavljanje tog plana, koji predviđa potpunu promjenu politike otvorenih vrata, a koju je Merkel objavila 2015. godine.

Merkel se protivi vraćanju tražilaca azila sa granice, strahujući da bi to moglo navesti druge zemlje da učine isto, dok istovremeno pokušava ubijediti druge lidere EU-a da usaglase zajedničku migrantsku politiku na samitu ovog mjeseca.

Moguća destabilizacija koalicije

U međuvremenu je antiimigraciono nastrojena Alternativa za Njemačku saopćila da Seehofer mora odnijeti prevagu.

“Polako, ali sigurno, Evropa uviđa da evropsko rješenje za azilsku krizu ne funkcionira”, rekao je jedan od lidera ove stranke Alexander Gauland.

U međuvremenu nova italijanska Vlada poručuje da će vraćati migrante, a već je primorala jedan brod s migrantima da se preusmjeri ka Španiji.

Britanska agencija ocjenjuje da bi najnovija kriza s kojom se Merkel u svojoj zemlji suočava, povodom politike otvorenih vrata za migrante koju zagovara, mogla destabilizirati njenu koaliciju, u trenutku kada ona podstiče partnere u EU da usaglase zajedničko rješenje, prenose Agencije.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)