Home / Vijesti / BiH / Osiguravajuća društva nezadovoljna: Dajemo milione, a ne znamo šta plaćamo

Osiguravajuća društva nezadovoljna: Dajemo milione, a ne znamo šta plaćamo

BANJALUKA – Izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju RS, koji je po hitnom postupku upućen u Narodnu skupštinu RS, predviđeno je da osiguravajuća društva koja posluju na ovom području još tri godine plaćaju naknadu za projekte unapređenja bezbjednosti saobraćaja, što je, kako su u ovim društvima poručili, čista otimačina.

 Naime, ona su još od 2015. godine u obavezi da u budžet uplaćuju jedan odsto od premije prikupljene na osnovu osiguranja od auto-odgovornosti, a od stupanja zakona na snagu do 2017. godine prikupljeno je više od 2,5 miliona KM.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja za osiguranje u Privrednoj komori RS, kaže kako društva ne vide svrhu plaćanja ove obaveze jer, prema njegovim riječima, broj stradalih na cestama se ne smanjuje, već povećava.

“Oni su dužni po zakonu da transparentno pokažu gdje su ta sredstva utrošena. Ali, nikada nikome nisu položili račune gdje su ih utrošili za prethodne tri godine. Ovo je čista otimačina od osiguravajućih društava. Sem jednog društva, sva su s privatnim kapitalom, tako da smatram da je sve ovo van pameti”, kaže Durmić.

On podsjeća kako su društva ranije po ovom pitanju podnijela i apelaciju Ustavnom sudu RS, a koji je nije usvojio.

Sa druge strane, Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže kako se novac koristi transparentno, a na osnovu Programa bezbjednosti saobraćaja, koji usvaja Vlada RS svake godine.

Sve se, dodaje, može vidjeti u izvještaju o utrošku sredstava u kojem se tačno navodi koliko su društva uplatila novca i gdje je on otišao.

Kako kaže, do sada je 95 odsto sredstava bilo namijenjeno za opremanje MUP-a RS, dok je preostali dio koristila Agencija za svoje obuke i projekte.

“Do sada je iz ovih sredstava kupljen mobilni dual radar, završena javna nabavka i postavljanje stacionarnih radara na području Zvornika i Milića, a za mjesec dana očekujemo njihovo puštanje u rad. Takođe, realizovana je i nabavka komponenata za informacioni sistem za potrebe MUP-a RS kako bi se podaci o prekršajima sa mobilnih uređaja brže obrađivali. U proceduri je i nabavka dva presretača, kao i stacionarni radar na području Prijedora te nekoliko mobilnih radara”, kazao je Radović, koji je potvrdio kako je prijedlog za produženje roka došao od Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Inače, u obrazloženju izmjena zakona se navodi kako će produženje roka predstavljati dodatni trošak za društva registrovana za osiguranje koja posluju u Republici Srpskoj te da će to imati pozitivan uticaj na budžet.

Zakonom su obuhvaćene i osiguravajuće kuće iz Brčko distrikta, a koje su pod nadzorom Agencije za osiguranje Republike Srpske, a što do sada, kako se navodi, u zakonu nije bio slučaj.

Cafe/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)