Home / Vijesti / BiH / Evo zašto izbjeglice ne idu u zemlje Persijskog zaliva!

Evo zašto izbjeglice ne idu u zemlje Persijskog zaliva!

Nakon ogromnog priliva izbeglica iz Sirije u Evropu postavlja se pitanje zašto utočište od rata ne traže u bogatim zemljama Persijskog zaliva, koje su im bliže.

Kako navodi Bi Bi Si, Sirijci u velikom broju beže u Liban, Jordan i Tursku, ali im ulazak u arapske zemlje nije tako lak, jer im je potrebna viza.

Postupak dobijanja vize je skup, piše  Bi Bi Si, i poštoji raširena percepcija da nepisana ograničenja otežavaju dobijanje vize u praksi. Većina Sirijaca kojima je odobren ulazak već imaju rođake u zemlji odredištu.

Sirijci bez vize trenutno ne mogu ući ni u jednu arapsku zemlju, osim u Alžir, Mauritaniju, Sudan i Jemen, a krut stav arapskih zemalja u jeku krize izaziva negodovanje na društvenim mrežama, gde se mnogi pitaju treba li Arapi u komšiluku da pruže više pomoći nego što to čini širokogruda Evropa.

Haštag na Tviteru koji traži da zemlje Zaliva prihvate izbeglice poslednje sedmice je korišćen 33.000 puta, a korisnici društvenih mreža posežu za uznemirujućim i upečatljivim fotografijama izbegličkih stradanja u nastojanju da podstaknu raspravu.

Sirijska zajednica u Danskoj na svojoj stranici na Fejsbuku nudi video-snimak izbeglica kojima je dopušten slobodan ulazak u Austriju, dok jedan od korisnika pita: „Kako to da smo pobegli iz regije naše muslimanske braće, koja bi trebalo da preuzme više odgovornosti za nas nego zemlje koje opisuju kao neverničke?“

Drugi korisnik je odgovorio: „Kunem se svemogućim Bogom, Arapi su ti koji su nevernici. Pustite ih unutra!“

Slične građanske akcije na društvenim mrežama privlače pažnju regionalnih medija, pa je saudijski dnevni list „Makah njuzpejrer“ objavio karikaturu u kojoj Arap iza zaključanih vrata okruženih bodljikavom žicom pokazuje na vrata s evropskom zastavom. „Zašto ih ne pustite unutra, vi, neuljudni ljudi?!“, piše u propratnom tekstu crteža.

Embedded image permalink

Karikaturu je na svom nalogu na Tviteru preneo i lider opozicione Slobodne sirijske vojske uz komentar: „O, zemlje Zalivskog veća za saradnju, ovo su nevini ljudi i ja se kunem da oni najviše zaslužuju milijarde u pomoći i donacijama“.

Ali, uprkos pozivima na društvenim mreža, ne čini se da će zemlje Zaliva promeniti svoje stavove prema sirijskim izbeglicama, piše BBC.

Zemlje poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata niskokvalifikovanu radnu snagu uvoze iz jugoistočne Azije i indijskog potkontinenta, dok dobro plaćene poslove ljubomorno čuvaju za svoje građane. Prednost u zapošljavanju domaćeg stanovništva je posebno istaknuta u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, koji od 2012. godine sprovodi službenu strategiju smanjenja broja stranih radnika za jedan milion godišnje u razdoblju od jedne decenije.

Balkanspress

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)