Home / Vijesti / Regija / Stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama

Stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama

STJUARDESA Croatia Airlinesa zaražena je ospicama, doznaje Index. Nakon što je u utorak potvrđeno da je u Dubrovniku muškarac obolio od ospica, dan poslije je u bolnicu primljena jedna zaposlenica Croatia Airlinesa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je obavijestio kompaniju.

>> POTVRĐENO Pacijent iz Dubrovnika ima ospice: “Ne možemo isključiti mogućnost da je nekoga zarazio”

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, radi se o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete. Moguće je da se stjuardesa zarazila ospicama u zrakoplovu od nekog od putnika ili u inozemstvu. Stjuardesa je nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan ispričala je da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi.

“Izloženi smo i prehladama, gripama. Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom”, rekla je.

Upute radnicima

U Croatia Airlinesu su nakon obavijesti iz HZJZ-a poslali svojim radnicima upute o simptomima te podsjetnik o mjerama za sprečavanje zaraze.

Podsjećaju na pridržavanje mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti, kao što su pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na bolest.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa će u svaki avion dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke, javlja Večernji list. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Ospice počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

Pacijent zaražen ospicama koji je hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici nije prvi koji je ove godine u Hrvatskoj obolio od te bolesti.

>> DOZNAJEMO Pacijent iz Dubrovnika nije jedini ove godine, u Zagrebu je ospicama zaražena beba

Iz HZJZ-a doznajemo da se ranije ove godine u Zagrebu pojavio slučaj jedne zaraze ospicama, a radilo se o bebi koja je, kažu nam, ozdravila i sad je dobro.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanja Kurečić Filipović istaknula je da HZJZ već par mjeseci na svojim stranicama ima upozorenje da postoji kontinuirani rizik od unosa virusa ospica u zemlju

Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)