Home / Vijesti / BiH / SARAJEVSKI SLUČAJEVI “X”: Uposlenici sarajevskog aerodroma ukrali više od 30 telefona?!

SARAJEVSKI SLUČAJEVI “X”: Uposlenici sarajevskog aerodroma ukrali više od 30 telefona?!

Emir Hadžić i Nermin Salman, zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pod istragom su sarajevskog MUP-a zbog otuđenja više od 30 iPhone telefona

Osumnjičeni su da su oštetili firmu Express Courier za više od 50 hiljada maraka na istovaru sarajevskog aerodroma, saznaje Žurnal.

MUP Kantona Sarajevo vodi opsežnu istragu  u vezi s krađom velikog broja mobilnih uređaja iPhone 8 i iPhone X saznaje Žurnal. Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je više od 30 telefona, firme Express Courier d.o.o. iz Sarajeva, u vrijednosti većoj od 50 hiljada maraka, nestalo sa paleta dopremljenih na Međunarodni aerodrom Sarajevo

 Prema informacijama do kojih je došao Žurnal, mobiteli su počeli nestajati u oktobru 2017. godine. Pošiljke su najvjerovatnije stizale iz Holandije.

 U cijelu priču uključile su se holandska policija i tamošnja kancelarija Interpola, tvrdi izvor Žurnala. U toku istrage utvrđeno je da su mobiteli poslani prema BiH, te da nije bilo otuđenja niti grešaka prilikom transporta.

Nestanak telefona primjećen je početkom ove godine nakon čega je otvorena tajna istraga.

 Zbog međunarodnog konteksta u istragu su uključeni i Kancelarija Interpola za BiH i Agencija za zaštitu i istrage (SIPA), koji su pružili tehničku pomoć pri lociranju ukradenih mobitela.

Ubrzo su locirana dva primjerka, jedan na području Općine Novi Grad, drugi na samom aerodromu Sarajevo.

 Privedena osoba locirana na području Općini Novi Grad rekla je policiji da je iPhone kupila od prijatelja sa sarajevskog aerodroma. Tragom drugog lociranog telefona, policija je privela dugogodišnjeg radnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, osobe koja direktno radi na istovaru aviona, saznaje Žurnal.

„U oba slučaja, kod privedenih  osoba su pronađeni predmeti koji su nesumnjivo otuđeni jer se matični brojevi mobilnih aparata koje je dostavila kompanija, podudaraju sa onima koje smo izuzeli prilikom privođenja“ kaže za Žurnal policijski izvor.

 Informacije do kojih je došao Žurnal govore da su dva uposlenika sarajevskog aerodroma direktno uključena u pljačku navedenih mobilnih telefona.

 Žurnal saznaje od nekoliko izvora da je riječ o četrdesettrogodišnjaku Emiru Hadžiću (43) iz Službe saobraćaja  za utovar i istovar aviona. Hadžić je, kako tvrde izvori sa aerodroma Sarajevo, već dobijao otkaz 2003. godine zbog krađe dresova fudbalske reprezentacije BiH iz prtljaga aviona. Dobro upućeni izvor kaže da je navedena osoba vraćena na posao nekoliko mjeseci kasnije, intervencijom svog šefa Elvedina Begića, ujedno predsjednika Nogometnog saveza BiH.

 Nakon saslušanja Hadžića policija je došla i do Nermina Salmana (46) . Obojica rade u istom sektoru na aerodromu. Ovaj dvojac ne veže samo ista služba, nego i kumstvo, kaže izvor Žurnala.

Međunarodni aerodrom Sarajevo potvrdio je u odgovoru na upit Žurnala da je 17. maja ove godine, na njihovu adresu stigao akt od policije:

 “Obavijest Pete policijske uprave – Odjeljenja kriminalističke policije Ilidža kojim smo obaviješteni da se provode radnje po krivičnoj prijavi firme „Express Courier“ d.o.o Sarajevo zbog krivičnog djela krađa mobilnih telefona marke Iphone, u periodu od novembra 2017. do marta 2018. Istim aktom smo obaviješteni o provedenim radnjama kriminalističke obrade lica koja su zaposlenici J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo “piše u odgovoru MAS-a.

 Na Žurnalov upit u kojoj fazi je predmet, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo odgovaraju:

“Obavještavamo Vas da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo postupa po dopisima PU MUP-a KS.” 

 Obje osobe za sada nesmetano rade na aerodromu. Protiv njih nije pokrenut disciplinski postupak, niti su suspendovani. Sve to zahvaljujući njihovom šefu Elvedinu Begiću izvršnom direktoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kaže izvor Žurnala. Postavlja se pitanje kako je moguće da osoba, koja je jednom dobila otkaz na aerodromu zbog krađe, ponovo bude vraćena na posao?

Očekuje se da bi istraga uskoro mogla obuhvatiti još nekoliko osoba, koja su bile povezane sa ovim krađama.

(zurnal.info/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)