Za pripremu biskvita trebat će vam:
- 5 jaja
- 10 dag šećera
- 10 dag oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žlice hladne vode
- cca 1 dcl mlijeka za preliti biskvit
Za pripremu kreme trebat će vam:
- 50 dag svježeg sira
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 15 dag šećera u prahu
- 1 dcl mlijeka
- 2 mljevene želatine
- par žlica pekmeza od jagoda
- žlica svježih borovnica, jagoda i sl.
Priprema:
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
- Žutanjke izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, vodu te ponovo izmiksajte smjesu. Za kraj dodajte snijeg od bjelanjaka te lagano promiješajte pjenjačom.
- Kalup (26 cm promjer) nauljite i pobrašnite te izlijte smjesu. Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C nekih 10-ak minuta. Obavezno ga probajte čačkalicom da li je gotov. Možda će vam se malo više podignuti prilikom pečenja ali kada ga izvadite iz pećnice splasnut će ili ga vi možete malo utapkati da ne bude previsok. Kada je pečen, biskvit prelijte s par žlica mlijeka i pustite da se ohladi.
- Krema
- Želatinu napravite prema uputama na vrećici.
- U svježi sir dodajte mlijeko te izmiksajte sa šećerom. Želatinu dodajte u smjesu i lagano izmiksajte da se sjedini. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag i dodajte ga u svježi sir. Bitan dio je da dobro sjedinite svježi sir i šlag. Pola minute miksajte, zatim nastavite miješati s kuhačom, da vam se krema ne stisne prečvrsto.
- Biskvit stavite na stalak za torte, obavezno stavite obruč od kalupa te izlijte kremu i dobro poravnajte. Odmah možete kremu premazati s pekmezom od jagoda. Dovoljno će vam biti par žlica (5 do 6). Pekmez lijepo rasporedite po kremi a sredinu ukrasite sa svježim borovnicama i jagodama.
Tortu ostavite u hladnjaku par sati, pa poslužite. /Gastro.hr/
Poslovnidnevnik.ba