Home / Vijesti / BiH / U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

BiH je uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije…

BiH je u prvom kvartalu 2018. godine ostvarila izvoz vrijedan 2,86 milijardi KM što je solidan rast od 12,15 posto, pri čemu je vrlo značajno da je BiH uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije.

Tako je trgovinska razmjena BiH i Njemačke iznosila nešto više od 847 miliona KM, pri čemu je izvoz iz BiH i uvoz iz Njemačke skoro izjednačen. BiH je iz Njemačke uvezla robu vrijednu 436,4 miliona KM, a u isto vrijeme na njemačko tržište izvezla je robu vrijednu 424,2 miliona KM.

Što se tiče Austrije, koja je također važan trgovinski patner BiH, situacija je još povoljnija za našu državu: nakon duljeg vremena izvoz BiH u Austriju nadmašio je uvoz iz te države za oko 8 miliona KM.

Među deset najvećih trgovinskih partnera nalazi se i Rusija, s kojom BiH ima najlošiju trgovinsku bilansu: uvoz iz te države 10 puta je veći od izvoza BiH.

U nastavku teksta pogledajte tabelu deset najvećih trgovinskih partnera BiH, s pokazateljima za prvi kvartal 2018. godine.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)