Home / Ličnosti / Milo Đukanović: Vrijeme je za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana

Milo Đukanović: Vrijeme je za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana

CETINJE – Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u prvom govoru nakon što je danas položio zakletvu pred poslanicima Skupštine kazao je da na dužnost predsjednika Crne Gore stupa s osjećanjem izuzetne časti i odgovornosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski i demokratski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza”, rekao je Đukanović.

On je saopštio da nova Crna Gora, obavezana prema precima, nastavlja njihovo djelo. Navodeći kako je Evropskoj uniji potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljno-političku sliku Zapadnog Balkana.

“Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka nije bila upitna”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore rekao je da je vrijeme za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana.

“Zato nam ne trebaju obećanja o prijemu 2025. I bez takvih projekcija mi ćemo nastaviti s najbržim reformama. Treba nam podrška u savladavanju jaza istorijski naslijeđene zaostalosti regiona. Treba nam podrška u izgradnji institucija koje će unaprijediti vladavinu prava”, rekao je Đukanović.

Šef crnogorske države rekao je da je danas znanje ključni resurs, posebno za zemlje poput Crne Gore, limitirane veličinom teritorije i populacije.

“Put u bolju budućnost vodi kroz izgradnju društva znanja”, saopštio je Đukanović, navodeći da se moraju temeljno preispitati svi aspekti obrazovanja.

Sa pozicije predsjednika države, kako je rekao, biće inicijativan prema drugim djelovima vlasti, ali i prema investitorima i biznisu u cjelini.

“Nova Crna Gora mora snažiti svijest o svojoj državnoj posebnosti kroz sve oblasti, prije svega, u kulturi – koja je čuvar i nosilac identiteta”, rekao je Đukanović.

Naš državni diskontinuitet je, kako je ocijenio Đukanović, ostavio preteško breme koje limitira naše društvene potencijale.

“Problem je predstavjalo veoma kasno formiranje obrazovnih, kultunih i naučnih institucija i medijskih kuća. To se najbolje vidjelo kroz opominjuće iskustvo medijskih manipulacija i državno-političkog nesnalaženja kojem smo bili izloženi 90-ih godina”, rekao je Đukanović.

Obećao je da će biti veoma aktivan u naporima da doprinese prevladavanju podjela u Crnoj Gori na zdravoj platformi očuvanja i afirmacije crnogorske države i njenih nacionalnih interesa.

“Uložiću napor da objedinim političke subjekte i civilni sektor, sve društvene snage oko projekta moderne Crne Gore u okviru NATO i Evropske unije”, kazao je Đukanović, izrazivši uvjerenje da se svi izazovi mogu pobijediti snaženjem institucija.

Trebaće, kako je kazao Đukanović, svima dobre volje kako bi prevazišli postojeće stanje naraslog nepovjerenja.

“Moramo beskopromisno zaustaviti kriminal i korupciju i osigurati bezbjednost građana”, istakao je Đukanović.

Značajan dio svog angažmana, kako je najavio, posvetiće jačanju položaja Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

Izvor:Nezavisne

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)