Home / Vijesti / BiH / OVO SE NEĆE SVIDJETI ČOVIĆU I DODIKU: Borjana Krišto ljuta na Mladena Bosića, odbio joj potpisati putni nalog i odobriti dnevnice za izlet na Bleiburg!

OVO SE NEĆE SVIDJETI ČOVIĆU I DODIKU: Borjana Krišto ljuta na Mladena Bosića, odbio joj potpisati putni nalog i odobriti dnevnice za izlet na Bleiburg!

Na prošlonedjeljnom obilježavanju godišnjice stradanja Hrvata na Bleiburgu u Austriji po prvi put se kao pokrovitelji, pored Hrvatskog Sabora, pojavio i Hrvatski narodni sabor iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HNS-a, lider Hrvatske demokratske zajednice i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović bio je jedan od govornika na Bleiburgu, zajedno sa Goranom Jandrokovićem,predsjednikom Hrvatskog Sabora.

Čovića je i na Bleiburgu, kao i na svim važnijim događajima u posljednjih petnaestak godina pratila Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na Bleiburg je Borjana Krišto putovala službenim automobilom Parlamenta BiH, koji joj je skupa sa vozačem na raspolaganju 24 sata dnevno. No, vječitoj političarki, koja je u posljednjih dvadeset godina bez prekida prisutna u visokoj politici, to nije bilo dovoljno pa je tražila da joj se za izlet u Austriju napiše službeni putni nalog i odobre pripadajuće (devizne) dnevnice za nju i vozača.

No, Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH iz Srpske demokratske stranke, odbio je udovoljiti zahtjevu Borjane Krišto rekavši da je odlazak na Bleiburg njena privatna stvar i da državni parlament sa tim događajem nema nikakve veze.

Koliko je  Bosićeva odluka da svoj  boravak u Bleiburgu plati iz osobnog džepa, ili iz budžeta Hrvatskog narodnog sabora kojeg je predstavljala,  pogodila Borjanu Krišto, govori činjenica da se najpoznatija HDZ-ovka i nakon nekoliko dana žalila zbog toga.

Šta ti je falilo da mi potpišeš službeni nalog za putovanje u Bleiburg”, pitala je gospođa Krišto nekoliko dana kasnije Mladena Bosića tokom njihovog zajedničkog boravka u Beogradu gdje su bili gosti Narodne Skupštine Srbije. Prema svjedočenjima bh.parlemenataraca koji su bili nazočni, Mladen Bosić je kazao parlamentarnoj kolegici da je čitava njegova porodica i sa očeve i sa majčine strane bila partizanska, da su mnogi od njih stradali od fašističke vojske kojoj je počast odavala Borjana Krišto i da on nikada neće pristati da odobri trošenje javnog novca na takve manifestacije. Na ove Bosićeve riječi Borjana Krišto nije imala odgovora.

Inače, kako saznaje portal “Slobodna Bosna”, stric Mladena Bosića je narodni heroj Pero Bosić koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu, u borbama protiv Nijemaca i ustaša za oslobođenje Gradačca.

 

 

(SlibodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)