Home / Kompanije i Tenderi / Trump s kineskim predsjednikom radi na rješenju za kompaniju ZTE

Trump s kineskim predsjednikom radi na rješenju za kompaniju ZTE

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da s kineskim kolegom Xi Jinpingom radi na rješenju koje će golemoj kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE, koja je pod američkim sankcijama, omogućiti “brz nastavak poslovanja”.

“(Američko) Ministarstvo trgovine dobilo je naredbu da to omogući!” objavio je na Twitteru američki predsjednik u vezi s rješenjem za ZTE čije je poslovanje ozbiljno narušila odluka koju je Trumpova administracija donijela sredinom travnja o sedmogodišnjoj zabrani izvoza američkih dijelova toj telekomunikacijskoj kompaniji.

Više od 74 tisuće zaposlenih

Čini se da je američki predsjednik ovime najavio otvaranje u vezi s pitanjem ZTE-a ocijenivši da je zbog te krize “izgubljeno previše radnih mjesta u Kini”.

U srijedu je ZTE, koji je 2017. ostvario promet od 108 milijarda dolara, objavio da je “prekinuo glavnu djelatnost” nakon američke odluke koja ugrožava i sam opstanak kompanije.

ZTE, najveća tvrtka za razvoj infrastrukture 5G (superbrzi mobilni internet) u Kini, s više od 74.000 zaposlenih, veoma je ovisna o elektroničkim dijelovima koje kupuje u SAD-u.

Američka administracija optužuje ZTE da nije poštovala trgovinski embargo, zbog čega su joj uvedene sankcije.

Slučaj ZTE se događa dok vlada napetost između SAD-a i Kine te prijeti trgovinski rat dviju zemalja zbog mogućih američkih carina, dok je SAD nezadovoljan prije svega zbog izdašnih subvencija kineske države strateškim sektorima.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)