Home / Vijesti / Gradovi / HAOS ZBOG AMBASADE U JERUSALEMU: Ubijeno sedam Palestinaca

HAOS ZBOG AMBASADE U JERUSALEMU: Ubijeno sedam Palestinaca

Američki predsjednik Donald Trump u decembru je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, a danas će njegova administracija službeno otvoriti novu ambasadu u tom gradu

Proslava otvaranja nove ambasade počinje u 16 sati po lokalnom vremenu, i to tačno na sedamdesetu godišnjicu američkog priznanja Države Izrael i dan nakon godišnjice njenog osnivanja.

Sutra, pak, Palestinci obilježavaju Nakbu, odnosno Katastrofu, budući da su prije 70 godina na stotine hiljada pripadnika ovog naroda izbjegle ili protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.

Dok Trumpova administracija tvrdi da će ovaj potez dovesti do veće stabilnosti u regiji, kritičari se boje upravo suprotnog: Palestinci, koji također traže Jerusalem, ili barem njegov istočni dio, za budući glavni grad svoje države, pokrenuli su masovne proteste odmah nakon Trumpove odluke.

Palestinski protesti nastavili su se i u martu i aprilu, povodom godišnjice palestinskog progona, a izraelska vojska odgovorila je na njih nasilno, pri čemu je ranila na stotine i ubila na desetke nenaoružanih prosvjednika, kao i dvojicu novinara.

Novi protesti na palestinsko-izraelskoj granici izbili su uoči inauguracije američke ambasade, javlja AFP. Uskoro su počeli pristizati i izvještaji o mrtvima.

National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prvo je javio da je u protestima ubijen jedan Palestinac, zatim su ruski RT i izraelski Jerusalem Post javili o dvojici ubijenih na granici Gaze i Izraela.

Njemačka dpa je na kraju javila da je ubijeno čak sedam protestanata, pozivajući se na ministarstvo zdravlja u Gazi. Među njima je i 14-godišnji dječak.

 

(Index/SB/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)